Гърция обяви,че затваря и началните училища, детски градини и детски центрове на фона на нарастването на случаите на коронавирус.

„Гръцкото правителство реши да спре функционирането на училищата до 30 ноември. Затварянето на началните училища беше последното нещо, което искахме да направим. Това е мярка, показваща колко сериозна е ситуацията“, „, се казва в изявление на здравния министър Василис Кикилиас.

Средните училища вече са затворени и всички уроци ще се провеждат дистанционно от понеделник. Повечето европейски държави държат училищата отворени по време на втората вълна от COVID-19, която е засегнала континента от септември, за разлика от март и април, когато бяха затворени по време на първите заключвания.

Световната здравна организация препоръчва училищата да бъдат затваряни само в краен случай.

От края на октомври дневният брой на смъртните случаи в Гърция се е увеличил четирикратно, като от няколко дни се съобщава за 50 случая дневно, докато броят на инфекциите се е удвоил до около 3000 случая дневно.

От общо 1143 легла в интензивни отделения в цялата страна в петък 830 бяха заети.

„Следващите седмици ще бъдат изключително критични“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред гръцкия парламент, където информира депутатите за второто блокиране на страната след онова от март.

Новото блокиране започна на 7 ноември и се предвижда да продължи до 30 ноември, въпреки че експертите предполагат, че може бъде удължено.

От петък вечерта в цяла Гърция е наложен комендантски час от 21:00 до 05:00 часа. Страната с население от 10,9 милиона души е регистрирала 997 смъртни случая и 69 675 заразявания от началото на пандемията в края на февруари, повечето от тях през последните четири месеца.

Най-силно засегнатият район е северният град Солун, вторият по големина град в Гърция.

„Здравната система е на червено“, предупреди министърът на здравеопазването Кикилиас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук