Бум на коронавирус в спешната помощ в Благоевград. 13 шофьори на линейки са заразени, четирима от тях са в болница. Така положението на служителите на Центъра за спешна медицинска помощ, които са най-първата линия срещу епидемията, става крайно тежко.

Общият брой на шофьорите на линейки в Благоевград е 24. През август ЦСМП даде първата си жертва на коронавируса – почина шофьор на линейка с двустранна пневмония.

Новите две положителни проби за ковид-19 на шофьори са от вчера. Засега и двамата са на домашно лечение.Така се налага здравите служители на ЦСМП да работят почти на 24 часови смени. Всички отпуски са спрени.

Началникът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанасов е с двустранна пневмония и е настанена в болница.

В Регионалния координационен център  също има четирима служители с положителни проби за коронавирус, двама от тях са хоспитализирани.

Благоевград и областта са едни от най-тежко засегнатите от коронавируса  в страната. Само тази нощ в болницата в града от ковид-19 са починали трима души.

Общият брой на новозаразените от коронавируса, регистрирани в областта през изминалото денонощие, е 167.

Двеста болнични легла за настаняване на пациенти с усложнения от коронавирус бяха осигурени в областната болница в Благоевград. В момента там се лекуват над 170 болни. Но недостигът на кадри остава сериозен проблем.

„Няма персонал, отделно от това, един голям процент е заразен. Имаме и тежки случаи. Извън строя са повече от 20 сестри-акушерки, 10 лекари“, заяви директорът на болницата д-р Огнян Митев.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград потвърдиха, че решението за обособяването на държавното лечебно заведение в Covid болница е взето като все още се очаква заповедта на здравния министър Костадин Ангелов.

Само две отделения – АГО и Неонатологията ще запазят статута си заради спешните случаи, тъй като там се приемат и пациенти с Covid.

Легловата база в областната болница е малко над 300 легла, но максимумът, който може да бъде обезпечен, е около 200.  Областният оперативен щаб реши пациентите, които имат нужда от болнично лечение извън коронавируса, да бъдат настанявани в частната болница в Благоевград.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!