Китай бързо увеличава ядрените си сили, като разширява заводите за плутоний и уран, които са част от секретна програма за производство на бойни глави за ракетните и въздушните сили. Това показват разсекретени данни на САЩ, с които „Вашингтон таймс” твърди, че разполага.

Четирите сателитни снимки са част от неотдавнашен брифинг за съюзниците от НАТО през миналия месец за китайските ядрени сили и показват три съоръжения, които изглежда рязко са се увеличили по размери от 2010 г.

Снимка: „Вашингтон таймс“

Един район за производство на плутоний, комплексът за атомна енергия Жиукян, е удвоил размера си в зона за преработка на ядрена енергия само през последните две години и е добавил още един реактор през последната година.

Американските служители разглеждат значителното строителство в Жиукян като част от споменат наскоро от Пентагона план на Пекин да удвои размера на запасите си от бойни глави през следващото десетилетие.

Китай има повече от 200 бойни глави и изгражда повече за нарастващата си сила на касетъчни бойни глави.

Още през 2017 г. международни експерти стигнаха до заключението, че Китай е прекратил производството на плутоний за оръжия през 1991 г. и производството на уран за оръжия през 1987 г.

„Светът заслужава да знае какво прави Китай. Те никога не са признавали колко ядрени оръжия имат и колко планират да изградят “, каза Маршал Билингсли, водещ експерт по контрола на оръжията в Държавния департамент.

„Но от изображенията става ясно, че Китай извършва тайно надграждане на инфраструктурата си. Няма съмнение, че Китай иска да бъде наравно със САЩ и Русия по отношение на своите военни и ядрени възможности “, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!