Газпром,

Газпром не изключва възможността да спре реализацията или да отмени изцяло проекта „Северен поток-2“ при рязка промяна на политическата обстановка, става известно от публикуван от холдинга меморандум, съобщава „Ройтерс“.

В документа се казва, че при реализацията на големи международни проекти като „Турски поток“ и „Северен поток – 2“ компанията се е сблъсквала и продължава да се сблъсква с рискове, свързани с промяната на политическата обстановка в различни региони.

Това води до поява на напрежение между страните и промяна на позицията на партньорите и регулиращите органи към различни аспекти на проекта.

В някои случаи подобни промени могат да доведат дотам, че осъществяването на проека да стане невъзможно или нецелесъобразно, което, съответно, да доведе до неговото спиране или отмяна, продължава позицията.

Директорът на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова по-рано сподели, че инвестициите в проектите в газовия отрасъл са подложени на политически натиск, особено в Европейския съюз.

Газпром съвместно с европейските си партньори осъществява проект по изграждането на „Северен поток – 2“- газопровод през Балтийско море, който ще доставя газ от Русия до Германия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „Северен поток – 2“ отбеляза, че продължава да се сблъсква с груб натиск от страна на САЩ, като незаконните от гледна точка на международното право ограничения се увеличават.

Вчера Съединените щати информираха Германия, че планират да наложат санкции на руски кораб, участващ в полагането на тръби на газопровода. Те ще влязат в сила във вторник като част от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA). Изданието посочва, че санкциите ще бъдат наложени на руския кораб „Фортуна“ и неговия собственик KVT-RUS за полагане на тръби.

Заради наложени от страна на Съединените щати санкции няколко европейски фирми се отказаха да работят по проекта, което забави пускането на тръбопровода в експлоатация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!