Съединените щати информираха Германия, че планират да наложат санкции на руски кораб, участващ в изграждането на ръководения от Русия газопровод „Северен поток 2„, за полагане на тръби, съобщи германското министерство на икономиката в понеделник, цитирано от „Ройтерс”.

„Със съжаление приемаме тази информация.“, заяви говорител на министерството на икономиката в Берлин.

Германският бизнес ежедневник „Ханделсблат” по-рано съобщи, че санкциите на САЩ ще влязат в сила във вторник като част от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA).

Изданието посочва, че санкциите ще бъдат наложени на руския кораб „Фортуна“ и неговия собственик KVT-RUS за полагане на тръби.

„Северен поток 2“, предназначен да удвои капацитета на съществуващия подводен газопровод „Северен поток“, се превърна в спорна точка между Москва и Вашингтон, като САЩ се стремят да намалят зависимостта на Европа от руската енергия.

Работата по тръбопровода спря през декември 2019 г. поради заплахата от санкции от Вашингтон, въпреки че проектът е почти завършен.

Германия и европейските съюзници обвиняват Вашингтон, че използва нововъведения санкционен режим CAATSA, за да се намесва в тяхната външна и енергийна политика.

Според данните за проследяване на кораби Refinitiv, „Фортуна” все още е закотвена в Балтийско море близо до Росток в Северна Германия.

Говорител на американското посолство в Берлин каза пред „Ханделсблат”, че Вашингтон ще продължи да предприема „всички необходими мерки“, за да предотврати Северен поток 2.

„Въпреки че не коментираме бъдещи санкционни мерки, ще продължим да обменяме идеи със съюзници и партньори по потенциални въпроси, свързани със санкциите“, каза говорителят.

Американското правителство се надява, че Германия ще преразгледа позицията си по „Северен поток 2“, добави той.

Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите във Вашингтон не отговориха веднага на поискания за коментар от страна на „Ройтерс.”

Говорител на германското правителство каза по-рано в понеделник пред репортери, че виждането на Берлин относно тръбопровода остава непроменено, а именно, че „Северен поток 2“ е проект от частния сектор.

Руският държавен газов гигант „Газпром“ изпълнява проекта съвместно със западните партньори „Uniper”, „Wintershall”, „Engie”, „OMV” и „Shell”.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън също се е противопоставял на проекта за „Северен поток 2“ в миналото, но не е ясно дали той може да направи компромис по въпроса, след като встъпи в длъжност в сряда.

„Ханделсблат” се позова на говорител на „Северен поток 2“, който заяви, че Европейският съюз и правителствата в участващите държави трябва да защитят компаниите от всякакви санкции.

„Газпром“ отказа коментар, както и посочената в статията компания KVT-RUS.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!