руски газ
Снимката е илюстративна.

Във вторник Франция обвини Москва, че използва енергийните доставки като „оръжие за война“, тъй като руският газов гигант „Газпром“ намали доставките за една от основните енергийни компании в страната и се готви да спре потоците по основен газопровод за Германия, предаде „Ройтерс“. 

Европейските правителства се опитват да реагират на нарастващите разходи за енергия за предприятията и домакинствата и да намерят алтернативи на руските доставки, които да съхранят за зимата.

Западните държави се опасяват, че Москва повишава цените на газа, за да се опита да отслаби решимостта им да се противопоставят на инвазията ѝ в Украйна – тактика, която президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник нарече икономически тероризъм.

„Много ясно е, че Русия използва газа като военно оръжие и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките“, заяви френският министър на енергийния преход Агнес Паниер-Рунаше пред радио „Франс Интер“.

Тя говори, след като френската енергийна компания „Engie“ заяви, че от вторник ще получава по-малко газ от „Газпром“ поради неуточнен спор по договора.

Европа вече е предупредена, че доставките ще бъдат свити, тъй като „Газпром“ спира газопровода Северен поток 1 към Германия от сряда до петък за профилактика, отбелязва „Ройтерс“.

Френският министър-председател Елизабет Борн призова в понеделник компаниите да изготвят планове за икономии на енергия до следващия месец, като предупреди, че те ще бъдат засегнати първи, ако Франция бъде принудена да ограничи доставките на газ и електроенергия.

Европейските министри на енергетиката ще проведат извънредна среща на 9 септември, за да обсъдят кризата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук