Русия спря днес газовите доставки за Европа по „Северен поток-1“, основния газопровод, по който се пренася руски газ за Европа. Капацитетът му е 55 млрд. куб. метра на година. Така Москва ожесточи икономическата битка между Москва и Брюксел и увеличи перспективите за рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прекъсването на работата на „Северен поток 1“ за ремонт означава, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. по Гринуич днес, 31 август, до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, каза руският държавен енергиен гигант „Газпром“.

Данните от входните точки, свързващи „Северен поток-1“ с германската газова мрежа през Балтийско море потвърдиха, че рано днес потокът е намалял до нула. Данни на оператора на „Северен поток-1“ показаха, че потоците драстично са намалели в интервала 03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) в сравнение с час по-рано.

Европейските правителства се опасяват, че Москва може да удължи прекъсването в отговор на западните санкции, наложени й след нахлуването в Украйна, и обвиниха руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отрича да прави подобно нещо.

Временното спиране на доставките е необходимо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, предаде ТАСС, цитирайки информация от „Газпром“. Там отбелязаха, че компанията „Сименс“ трябва да извършва подобно обслужване на агрегата на всеки 1000 часа. Когато работата завърши и ако няма технически проблеми с оборудването, транспортът на газ ще бъде възобновен до нивото от 33 милиона кубични метра на ден, отбелязва ТАСС.

За разлика от 10-дневната профилактика на „Северен поток-1“ миналия месец предстоящите ремонтни и други дейности бяха обявени преди по-малко от две седмици и се извършват от „Газпром“, а не от „Северен поток AG“.

Доставките на руски газ за Европа се затрудняват само от технологични проблеми, причинени от западните санкции, каза вчера пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РБК.

„Европейските държави, Канада, САЩ, Великобритания наложиха санкции, които не позволяват извършването на нормална поддръжка и ремонти, а също така не позволяват законово уреждане на връщането на необходимите агрегати на местата им на експлоатация. Няма други пречки Русия да изпълни задълженията си“, обясни говорителят.

Шолц: Можем да се справим със заплахите от страна на Русия

Във връзка с тридневната „техническа профилактика“ на „Северен поток“ германският канцлер Олаф Шолц побърза да заяви по-рано във вторник, че страната му вече е в много по-добра позиция, за да противодейства на заплахите от страна на Русия, по-специално на газовата криза.

Германия е силно зависима от руския газ, а доставките й силно намаляха от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Правителството прие серия мерки за икономия на ресурси, включващи засилена употреба на въглища, намаляване на потреблението на обществените сгради и препоръки за компаниите.

„Можем да се справим със заплахите, пред които сме изправени, от страна на Русия, която използва например газа като част от собствената си стратегия във войната срещу Украйна“, уточни Шолц.

Въпреки санкциите: „Газпром” се похвали с рекордна чиста печалба от 2,5 трилиона рубли

Руската енергийна компания „Газпром“ съобщи, че през първото полугодие на тази година е регистрирала рекордна чиста печалба от 2,5 трилиона рубли, предаде ТАСС, като се позова на заместник-ръководителя на холдинга Фамил Садигов.

„Въпреки санкционния натиск и неблагоприятната външна среда през първото полугодие на 2022 година компанията „Газпром“ демонстрира рекордни показатели, що се отнася до доходите и чистата печалба съгласно Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО)“, заяви Садигов.

„Чистата печалба е 2,5 трилиона рубли. След нанасянето на корекции по непаричните пера, включени в действащата дивидентна политика на компанията, размерът на дивидентната база е в размер от 2,4 трилиона рубли“, изтъкна заместник-ръководителят.

По-рано съветът на директорите на „Газпром“ препоръчваше дивидентите за първото полугодие да бъдат по 51,03 рубли на акция или общо 1,208 трилиона рубли.

„В бъдеще смятаме да се придържаме към действащата дивидентна политика и да предложим на съвета на директорите да бъдат изплатени не по-малко от 50 процента от коригираната чиста печалба“, каза още Садигов.

Междувременно „Газпром“ съобщи снощи, че напълно е спрял доставките на газ за френската компания Engie поради непълно плащане за доставките през юли, според канала Telegram на руската компания – след като първоначално ги намали.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук