Газпром,

България и получила официално писмо от „Газпром експорт“, в което се говори за плановете за спиране на транзита на природен газ по Трансбалканския коридор от януари 2020 г., обяви по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя потвърди информация от „Sputnik Türkiye“, която се позовава на агенция „Блумбърг“.

Според Петкова, София си запазва правото да се обърне към арбитража, за да си потърси транзитните такси, които „Газпром“ трябва по договор да плаща до 2030 г., независимо от това дали транзитира или не през страната ни „синьо гориво“. Министърът поясни, че подобен неблагоприятен и за двете страни сценарий може да се случи само ако втората отсечка от „Турски поток“ не премине през България.

Три компании са подали оферти за обществената поръчка на „Булгартрансгаз“ за новата газова отсечка от турската граница до сръбския град Зайчар. Това стана ясно преди няколко дни по време на публично отваряне на документацията. В консорциумите има фирми от Италия, Унгария и Саудитска Арабия. Тръжната комисия ще работи до края на март, когато се очаква да бъдат отворени и ценовите предложения.

Процедурата бе замразена за кратко през февруари заради жалба на „Атоменергоремонт“, но бе възобновена само дни по-късно, след като компанията оттегли жалбата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!