Протест срещу президента Румен Радев и руската газова зависимост от „Газпром“ се провежда в София в момента. Протестиращите започнаха да се събират около фонтана пред Президентството малко преди 19:00 часа тази вечер.

„Газът е оръжие на Русия във войната“, заявиха протестиращите днес.

В рамките на протеста гражданско сдружение „БОЕЦ“ обяви, че започва подписка срещу президента Румен Радев.

Протестиращите скандираха „Радев, вън!“.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на „Газпром“ и „Лукойл“.

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Протестни акции се планират също така за утре, както и на 12 август (петък).

Можете да гледате видео от протеста тук:

Първият протест #ГАZwithme се проведе на 5 август, петък. Вижте повече.

Протестиращите пък искат отговор на следните седем въпроса:

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори – за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022г?

7. Чий е Крим?

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук