Тедрос Аданом Гебрейесус
На снимката: Тедрос Аданом Гебрейесус

Тедрос Аданом Гебрейесус, една от най-разпознаваемите фигури в глобалната битка срещу Ковид, няма конкуренция за председателския пост в организацията, предаде АФП.Очаква се първият лидер с произход от Африка да получи одобрение на кандидатурата си и да продължи да оглавява СЗО във вторник.

Всички 194 държави-членки на СЗО ще имат думата през май, когато ще се реши окончателно дали бившият етиопски министър на здравеопазването и външните работи ще продължи да оглавява организацията. Той е начело от 2017 г.

Като единствен кандидат, няма съмнение, че Тедрос ще бъде преизбран.

Откакто Covid-19 избухна на световната сцена преди повече от две години, 56-годишният специалист по малария получи много похвали за начина, по който преведе СЗО през кризата.

По-специално африканските страни са доволни от вниманието, отделено на континента, и от неговата кампания по-бедните нации да получат по-добър достъп до ваксини срещу Ковид.

Междувременно основните критики срещу председателя идват от собствената му родина.

Правителството на Етиопия непрекъснато изразява раздразнение от коментарите му относно хуманитарната ситуация в родния му регион Тигрей, който вече 14-месеца е в хватката конфликт.

След като Тедрос по-рано този месец описа условията там като „адски“ и обвини правителството, че не позволява на лекарствата и друга животоспасяваща помощ да достигнат до отчаяните местни жители, Адис Абеба поиска той да бъде разследван за „неправилно поведение и нарушаване на неговата професионална и правна отговорност“.

Въпреки съпротивата на Етиопия, 28 държави от Европа, Африка, Кения и Руанда подкрепиха кандидатурата на Тедрос. Съединените щати също в голяма степен подкрепят шефа на СЗО.

Вторият мандат на Гебрейесус вероятно ще мине под знака на укрепването на организацията, чиито слабости лъснаха по време на пандемията.

Много държави настояват за значителни реформи, но степента и формата на промените все още не са определени. Някои нации се опасяват, че по-силна СЗО може да посегне на техния суверенитет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук