Минути преди началото на съвместното заседание между правителствата на България и РСМ в резиденция „Бояна“ премиерът Кирил Петков коментира пред журналисти повишаващото се напрежение между Украйна и Русия.

„Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента „дрънчи на война“. Ескалацията се вдига, а ние искаме деескалация. Ние ще бъдем конструктивен партньор“, каза той.

Петков обясни, че Съвета по сигурност ще е основният орган за вземане на сериозните решения за сигурността на България.

„Днес ще анализираме изцяло обстановката и ще дадем препоръки към МС за утрешното заседание“, заяви той.

По думите му корабите, които се наблюдават и самолетите, които идват насам не са извънредна ситуация, а част от решение за засилен контрол и охрана на НАТО и за засилено влизане в Черно море на военни кораби.

„Днес ще обсъдим цялата обстановка. В този момент Съветът по сигурност е достатъчен, препоръката, с която ще излезем от този съвет, ще бъде приета от МС в утрешния ден и ще отида и в парламента да я обсъдим. Българската общественост ще е запозната напълно. Ще вземем отговорна национала позиция, ще я представим. Тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. Най-важното за нас е, че решенията, които вземаме са национално отговорни. Не е време да се упражняваме в политика, имаме национален интерес в момента. Нещата, които трябва да се вземат като решения, са на база на истински анализи, а не на някакви пиар кампании, добави още Петков.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук