Преди започване на срещата между премиерите на България и РС Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски бе организирана мирна демонстрация от ВМРО. Националният младежки комитет на партията настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.

Целта им беше описана в писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски.

Акцията целеше да бъде заявено отново, че България трябва да не отстъпва от позицията, която беше взета преди около 2 седмици на Консултативния съвет за национална сигурност по повод евроинтеграцията на Република Северна Македония.

От младежката организация подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между двете държави, приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация.

Настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 година и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

Според Александър Сиди  днес Кирил Петков  ще направи поредната стъпка на национално предателство. Той е категоричен, че премиерът не разбира нищо по темата РС Македония.

Той подчерта, че нашият език и история не могат да бъдат крадени, а сърбоманите нямат място в ЕС.

Заседанието на правителствата на България и РСМ

В рамките на съвменстното заседание министър-председателят Кирил Петков и  Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония.

 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук