На снимката; Атанас Атанасов

Ще бъдем твърди по отношение на даването на оръжие за Украйна, но няма да напуснем коалицията, ако това не се случи. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ – ген. Атанас Атанасов за Нова телевизия след вчерашния ден на поставяне на червени линии от страна на ДБ и БСП, в който и двете партии заявиха, че може да напуснат правителството. В единия случай, ако правителството достави оръжия за Украйна, а в другия – ако не го направи.

„Военната помощ на България е там. Трябва да се вземе позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение. Без да сваляме правителството, без да го напускаме, ако нашата позиция не получи подкрепа, ние имаме начин да се разграничим от това и тези, които не желаят да подкрепят даването на военна помощ”, категоричен е Атанасов.

Според Атанасов България може да предостави оръжие на Украйна и без да се стига до сваляне на правителството, тъй като това е решение на Народното събрание, където има огромно мнозинство в подкрепа на военната помощ за нападнатата държава.

Той все пак обясни, че продукти на българската военна индустрия отдавна има на територията на Украйна, но сега въпросът е на коя страна ще застане България.

„Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора”, заяви Атанасов. Все пак той уточни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по този елемент.

„Парламентът, по предложение на „Демократична България”, прие декларация, с която осъди агресора Русия в тази война. България, в лицето на своите органи, зае позиция и посочи кой кой е”, допълни той.

Атанасов заяви, че е сигурен, че правителството ще устои на тази буря, като обясни, че на фона на война, инфлация и много други проблеми, българите не желаят нови избори. Същевременно той призова политиците да проявят смелост.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук