Евгений Дайнов
На снимката: проф. Евгений Дайнов

Ако тази коалиция се разпадне и се върнат старите разбойнци, историческата вина ще е на БСП. Но не виждам как, който и да било цивилизован човек, в случая визирам Демократична България, може да се примири с положението. Това коментира политологът Евгений Дайнов специално за Дебати.бг.

Изведнъж тази, иначе стабилна коалиция, започва да изглежда много крехка и на практика неспасяема. БСП е в дъното на тази работа. БСП се явява първоприемник на БКП. Тя е създадена 1920 като секция на комунистическия интернационал със седалище в Москва. Всички партии, създадени по този начин, не са национални партии, подвизаващи се на собствена национална територия. Те са секции към Кремъл. Това очевидно е толкова дълбоко вкарано в ДНК-то на БСП, че и до ден-днешен, дори да няма Коминтерн, те продължават да функционират като партийна секция към Кремъл.

По думите, разделението по темата на войната в Украйна, е най-голямо не само в България, но и във всички европейски страни.

В България, за жалост, както във всички останали европейски, цивилизовани държави, разделенията по повод войната, започват да стават най-важни и поглъщат различни разделения. Защото 4-те партии преодоляха предишни разделения, за да се съсредоточат върху неща, които очевидно можеха да свършат заедно. Коалицията е много по-крехка, отколкото изглеждаше дори преди няколко дни. С всички български кризи, дори инфлационната, която не е само вътрешна, се оправяха. Тази война налага нови разделителни линии.

Политологът акцентира, че ние сме единствената страна, която не помага както трябва – т.е с оръжие на Украйна. Според него унгарците не трябва да бъдат включени в сметката, защото там има национално съгласие, че мразят Европа и обичат Путин, за разлика от България.

Има огромно разделение вътре в обществото. То няма да приеме спирането на проевропейчването на България, което извоюва през 2020-та. А тази война е за Европа – дали ще живеем под управлението на Путин или ще бъдем част от Европа. Не виждам как Демократична България би могла да отстъпи. БСП може и трябва да отстъпи. Тя трябва да реши, че е все пак към европейските социалисти, а не към азиатските. Ако реши че е към азиатските – да напуска ПЕС и да се присъедини към Северна Корея. Те няма какво да губят в случая, ако се съгласят да пратим въоръжение на жертвата на войната – Украйна. Но са се запънали по техен начин и се отива към взривяване на управлението и спиране на всякакъв напредък.

Защо ИТН атакуват Демократична България с исканията за членове на комисии и персонално чрез Христо Иванов; възможно ли е оцеляването на управляващото мнозинство в тази сложна ситуация; защо непрестанно има провокации и може ли това Народно събрание може да излъчи още едно правителство – четете утре в цялото интервю на Дебати.бг.

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук