карантина, движение

На този етап няма нужда от въвеждането на по-строги мерки. Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса.

Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелство. Когато започнат да излизат случаи, които са в пъти повече от обявените сега случаи, това е абсолютно задължителна мярка и то в места, където е ясна тази тенденция. Тенденцията в Банско е съвсем ясна, имаме доказани случаи дори в чужбина, така че, там имахме пълни основания да направим това. В София, за нейните размери и популация, бройките не са особено много.

Повод за коментара му е искането на Българския лекарски съюз за налагане на пълна карантина в София.

„В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от такива хора, че така им съсипваме живота – те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът, затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото това е най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане на по-твърди мерки“, допълни още генералът.

Вчера и премиерът Бойко Борисов обяви, че не са необходими по-строги карантинни мерки.

„Единствено остана да забраним да се излиза от вкъщи. Но засега няма да пристъпваме към това“, каза министър-председателят след среща с учени от БАН.

И добави:

„Все още се пазим от забраната за напускане на дома по простатата причина, че тогава трябва да създадем много мощна мрежа, но трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата“.

Обобщение от брифинга тази сутрин може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!