Общо 112 са случаите на заболели с коронавирус в България, като за последното денонощие са потвърдени още 5 нови случая. Това каза на  редовния сутрешен брифинг на Оперативния щаб началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

От всички болни, хоспитализирани са 40 души.

„В градовете, които са засегнати – във Варна – 4, Смолян – 3, Перник – 2, Перник – 2, Плевен – 4, Ловеч – 1, Благоевград – 2, Бургас – 2, Лом – 1. В софийските болници: във ВМА има 14 с доказан коронавирус и 21 силно суспектни, „Александровска“ – двама, „Пирогов“ – 4 (там се доказва интубираният пациент, който е преведен от „Токуда“ в тежко състояние), Софиямед – 1.“

Към тази сутрин 245 хиляди са вече заразените в света. В Гърция броят доближава 500 души, в Северна Македония – 50, Сърбия – 103, Хърватия – 110, Турция са заразени са 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

В големите европейски държави: Великобритания – 3 000 случая, Германия – 11 000, Испания – 18 000, Швейцария – 4 000, Франция – 10 000.

Пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват, предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа, и ако те се окажат отрицателни, ще бъдат изписани от болниците.

По думите на Мутафчийски, преди пациент да бъде изписан, след като е бил заболял от коронавирус, трябва да се докаже, че съответният човек е изчистен от заразата.

„Те са в друга хипотеза. Не както при карантинираните, които са 14 дни и нямат установена инфекция. Това става с две поредни отрицателни проби за 24 часа. Вирусът се изчиства средно за около 21 дена, но има описани случаи и до 37 дни, така че тестването е необходимо“, обясни началникът на ВМА.

Относно лекарят от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 хил. литра спирт, 68 хил. литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти.

„Това е свързано с дефицит на пазара. Въпреки че от освободените 100 000 тона спирт, около 56 000 въобще не са потърсени още от производителите. Те са дадени, за да могат да се купят от борсата и да се произведат дезинфектанти. Създали сме условия, за да се движи този процес“, увери ген. Мутафчийски.

Генералът каза още, че не се налага тестване на всички пристигащи в България. По думите му досега са направени над 5 000 теста, от които само 500 са платени от държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук