За един ден случаите в света са се увеличили със 100 000. Италия вече доближава Китай по брой заразени. В Италия случаите са 42 000, Германия – 32 000, Франция – 22 000, САЩ – 54 000.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

У нас има още два нови случая на коронавирус, които са от Пловдив – мъж на 34 и жена на 60. Общият брой заразени са 220, от вчерашния ден са 18.

Има две тревожни новини, каза ген. Мутафчийски. Едната е, че броят на заразените в световен мащаб се е увеличил рязко само за един ден. Втората – вирусът показва изключителна устойчивост.

„18 дни след освобождаването на круизния кораб „Даймънд Принцес“, на борда още има коронавирус, което означава, че вирусът е много устойчив.“

Д-р Тодор Кантарджиев заяви, че при грипа смъртността е 0,2-0,5 %, тоест от 200 души един губи живота си, докато при коронавируса процентът на смъртност е по-висок. Той засяга долните отделения на дихателната система, прави двойна бронхопневмония и действа на дихателната мускулатура, а възрастният болен, когато изпадне в дихателна недостатъчност, трябва да бъде поставен на командно дишане. Когато се подобрява и му махнем тръбата за дишане, се оказва, че той не може сам да диша. Това е проблемът на коронавируса, добави Кантарджиев.

Мутафчийски добави, че като следващи мерки срещу коронавируса у нас се очаква претрансформиране на цели болници, използването на резервни помещения за гледане на болни. Това са мерки, които се набелязват в зависимост от ситуацията. Гледаме месец и половина-два напред, а не да се изненадваме и да вземаме хаотични решения. Да, изолацията на определени групи хора може да бъде мярка, която да бъде спасителна в даден момент, за този момент не е необходимо, но на фона на леки мерки в цялата страна имаме един град който е под карантина. Мерките се вземат на различни етапи от развитието на епидемията и съобразно населеното място или в областта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!