В редица държави по света са въведени извънредни мерки и забрани за придвижване, за да се ограничи разпространението на коронавируса, включително и в България.

Според промените в Наказателния кодекс, приети на бързо преди две седмици от парламента, всеки, който наруши карантината си го грози затвор до 3 години и глоба до 10 000 лева.

Досега няма официална статистика на МВР има ли и колко са нарушителите у нас. Още в първите дни на въвеждането на мярката бяха задържани четирима ТИР-аджии в квартално заведение. Вчера излезе информация, че и финансистът Владимир Каролев в бил задържан, защото е нарушил карантината си. В неделя вътрешният министър Младен Маринов каза, че 7 000 души на територията на нашата страна са под карантина. По думите му има образувани „няколко десетки досъдебни дела за нарушите“, но не стана ясно колко точно са те.

Според в-к „Труд“ 130 души са заплашени от суровите наказания – глоба и затвор.

Повече от 900 души са задържани в Испания след въвеждането на строги карантинни мерки във връзка с коронавирусната епидемия на 14 март. Били са издадени над 100 000 предупреждения, заяви вътрешният министър Фернандо Гранде Марласка.

„До днес са извършени 926 задържания и са издадени 102 000 предупреждения за неспазване на закона и за неадекватно поведение“, каза той по време на онлайн пресконференция.

Само през последните 24 часа бяха задържани 130 души и бяха издадени над 20 хиляди предупреждения.

Вече има първи присъди за неподчинение на държавни служители. Така съдът на Канарските острови осъди един от тези нарушители на четири месеца затвор. Присъдите до две години обикновено са условни.

По отношение на броя на жертвите и новите случаи на зараза Испания е на второ място в Европа след Италия. Към 24 март са регистрирани 39700 случая на инфекция, от които 2696 души са починали, а 3800 са се възстановили. Така 33 200 са заразените, които могат да разпространят инфекцията.

Задържани и глобени има и в Гърция. Гръцката полиция провежда систематичен мониторинг на безцелни пътувания из цялата страна – 766 души са глобени, гласи изявление на полицията.

В Гърция от понеделник, за да се предотврати разпространението на коронавируса, е наложена забрана за пътувания на гражданите, с изключение на спешните случаи. За сега тя е валидна до 6 април. Разрешено е да се излиза извън домовете само за отиване на работа, за хранителни стоки, до аптеката и при лекаря, за да се разхождат домашни любимци или индивидуални физически упражнения на открито. Всеки е длъжен да има декларация, уточняваща причината да напусне дома си. Глобата за безцелни нарушения на домашната самоизолация е 150 евро. По-рано училищата, заведенията за обществено хранене, музеите, театрите и фризьорските салони бяха затворени. Работят само супермаркети и аптеки.

„Систематичните проверки за ненужни пътувания се извършват от гръцката полиция в цялата страна. От вчера сутринта, когато бяха въведени ограничения за пътуване, до 15:00 днес, бяха регистрирани 766 нарушения в цялата страна и бяха наложени административни глоби“, казаха от полицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!