Майк Помпео Байдън
На снимката: бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на практика обвини Китай, че укрива информация за коронавируса. В интервю за „Вашингтон Уотч Радио програм“ той каза, че Пекин споделя със закъснение информацията за Ковид-19, което поставя в риск живота на хората в световен мащаб.

„Моето притеснение е, че с това укриване, с тази дезинформация, с която се занимава Китайската комунистическа партия – се пречи на света да се сдобие с информацията, необходима за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на коронавируса или на това текущата ситуация да се повтори“, каза Майк Помпео, както и призова за по-голяма прозрачност по отношение на Ковид-19.

Към момента броят на заразените с коронавирус по света е над 404 020, а смъртните случай са над 18 хиляди, предаде Франс прес.

В неделя китайският вестник South China Morning Post съобщи тревожна информация – че китайските власти не казват истинския брой заразени хора. Здравните власти в Китай са идентифицирали над 43 хиляди носители на коронавируса, които не са проявили никакви симптоми, но все пак са били способни да заразяват хора. Тези заболели умишлено не са включвани в общия брой на заболели с CODIV-19 в страната.

„В края на февруари тестовете на повече от 43 хиляди души в Китай са били положителни за коронавирусна инфекция, въпреки че тестваните не са имали никакви симптоми. Това типично състояние, обикновено наричано „безсимптомно“. Хората са били поставени под карантина, и са подлежали на ежедневен лекарски надзор, въпреки това никога не са били включвани в официалните статистики, които по това време съобщаваха само за 80 хиляди заразени“, пише изданието в своята електронна версия.

По този начин, броят на заразените с коронавирус в Китай, според хонконгския вестник, всъщност може да бъде с една трета повече от официално посочения.

Учените все още спорят за това каква е ролята на заразените, но безсимптомни пациенти, в процеса на предаване на вируса. При някои пациенти признаците на заболяването се появяват след пет дни, но в някои случаи инкубационният период може да достигне до три седмици, затова се счита, че те могат да заразяват, отбелязва изданието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук