Заседанието на Министерския съвет днес ще се проведе чрез видеоконферентна връзка. Целта е да не се струпват много хора на едно място. Прави впечатление обаче, че през последните дни, когато има брифинги на правителството, голяма част от министрите също са в залата.

Иначе днес Министерският съвет ще обсъдят отпускането на 4,5 млрд. лева за подкрепа на бизнеса.

На брифинг във вторник премиерът Бойко Борисов каза, че държавата ще налее свежи пари в Българската банка за развитие – с 500 милиона лева ще се гарантират заемите на фирмите.

Правителството отделя и половин милиард лева за увеличените разходи на три министерства – на вътрешните работи, на здравеопазването и на отбраната.

Министрите ще гласуват още да бъде отпусната надбавката над пенсията, която възрастните хора с най-голяма нужда ще получат за Великден. За целта ще бъдат отпуснати 50 милиона лева.

По време на онлайн заседанието си министрите ще обсъдят и мерки за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища, създаване на Комисия по прозрачност по закона за лекарствените продукти и хуманната медицина и ще определи нейния състав, както и промяна в списъка на републиканските пътища, като път-държавна собственост ще бъде обявен за общински.

Министрите ще обсъдят и гласуват отдаването на два плажа на концесия – „Шкорпиловци-Централен“ в община Долни Чифлик, Варна, както и на плаж „Делфин“ в община Несебър, област Бургас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!