Съби Събев
на снимката: ген. Съби Събев

Между 1,9 и 2 млрд. лева най-вероятно ще струват новите 8 изтребителя Ф-16, които българската армия ще придобие от САЩ. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг ген. Съби Събев.

„Правейки сравнение със сделката със Словакия, които поръчаха 14 броя изтребители, средната цена е за около 130 милиона долара на самолет. Ако ние успеем да договорим в тези рамки – 130, 135 и максимум 140 милиона, при всички случаи общата цена на сделката трябва да е под 2 млрд. лева. Лично моето очакване е, че тя ще бъде между 1,9 и 2 млрд. лева. Пакетът, който беше предложен на Словакия е близък до нашия, макар че българският е с по-добро оборудване, но малко по-слаб на комплекта въоръжение, който искаме, но достатъчно затова, което ние си поставяме за цел да изградим като способности на тези изтребители”, коментира той.

По думите му „уникалното и хубавото на това предложение е, че се прави от една страна, която в пакет доставя всичко – самолети, оборудване, въоръжение, подготовка на летци, техници, помощен персонал, организация на ремонтните дейности, последващи модернизации и възможност да надграждаме този пакет, който ние ще договорим”.

Ген. Събев каза, че е възможно договорът за купуване на самолетите да бъде гласуван в българския парламент преди началото на лятната ваканция на депутатите.

„Има реални възможности, стига да се действа енергично. Сега българската страна трябва да прегледа проектодоговорът, който се предлага от американската страна, да реши окончателно какво ще добави и какво иска да отпадне. Ако успеем този процес да го завършим до 10 юли и да уведомим американската страна, че сме готови, договорът се приема от МС, внася се в НС и до края на юли той влиза в сила, например. Колкото по-бързо влезе в сила, толкова по-скоро ще получим изтребителите”, каза още той.

Цялото интервю с ген. Съби Събев може да прочетете утре на сайта на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!