Кметът на град Костенец Радостин Радев е обещал на общински съветник сумата от    30 000 лв., за да упражни правото си на глас в полза на приемането на определено решение, касаещо кмета и съучастника му. Той е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка. Това каза Десислава Христова, наблюдаващ прокурори.

 Утре или в други ден, прокурорите ще вземат решение евентуално каква ще бъде мярката за неотклонение на двамата обвинени и ще преценят дали да внесат искане в съда за постоянен арест.

„Двама са привлечени като съизвършители за корупционно престъпление т. нар. активен подкуп“, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че досъдебното производство е образувано през март, започнало след информация подадена от антикорупционната комисия за данни за корупционно престъпление.

„Разследвано е до вчерашния ден основно в направление обещаване да се даден дар от кмета на община Костенец – сумата от 30 000 на общински съветници от ОбС на община Костенец, за да гласуват определено или определени решения, които са в интерес на кмета и не само на него”, посочи Гешев.

Той смята, че в резултат на извършените действия последните дни предметът на разследването явно ще бъде разширен. Сред случаите, които предстои да бъдат разследвани, има такъв, който касае длъжностно присвояване на 17 000 лв. от общинско предприятие и друг, отнасящ се за безстопанственост.

Той посочи, че основният разговор е воден с един общински съветник.

„Но идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама о. Не мога да ви кажа дали това се е случило. Знам, че е са водени поне с още един общински съветник мотивационни разговори“, посочи Гешев.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. „корупционни престъпления“ на представители на местната власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!