Кметът на Костенец Радостин Радев е задържан за 24 часа. Причината е подаден срещу него сигнал за подкуп на общински съветник. Заради претърсванията и разпитите му, Общината остана затворена през целия ден, предава БНР.

Изнудваният общинар е подал сигнал Спецпрокуратурата в началото на този месец. Той твърди, че са му обещани пари за конкретно гласуване на сесия на Общинския съвет. Все още не е ясен поводът на гласуването, нито каква е била предложената сума.

Освен кмета е задържан и бизнесмен от София.

„Доколкото го познаваме, не би направил нещо нередно, моля ви“.- коментира близък на Радев.

По-късно ще стане ясно дали той ще бъде обвинен.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. „корупционни престъпления“ на представители на местната власт.

Той не  единственият задържан кмет в последните месеци. Преди десетина дни се проведе друга акция на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР. Тя беше срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. Той е в ареста с решение на спецсъда също по обвинение в искане на подкуп. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов. Причината – манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева – преди малко повече от година, която има 20-годишна осъдителна присъда – на първа инстанция, за искане на подкуп.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!