Вече няма да са необходими разрешителни при превозите между България и Черна гора и свободното движение ще бъде улеснено. Днес министрите на транспорта на двете страни Росен Желязков и Осман Нуркович подписаха двустранна Спогодба за международни превози на пътници и товари.

По силата на този документ, от 17 юли официално отпада разрешителният режим между двете страни.

„С тази Спогодба даваме начало на новата правна рамка и регулация. Това ще доведе до интензифициране на товарите и пътниците. Стокообменът между страните бележи значителен прогрес, само през 2018 г. той е около 40%“, заяви министър Желязков.

Неговият колега Осман Нуркович каза, че от обявяването на независимостта на Черна гора през 2006 г. работи по съгласуването на Дунавското споразумение със своята политика.

„Със сключването на това Споразумение ще се постигне по-голяма ефективност на превозите, тъй като по този начин се преодоляват редица препятствия и бариери, които имаше преди това. Този документ ни приближава към либерализиране на двустранния и транзитния превоз на товари.“, заяви Нуркович и изрази надежда, че ще работим и в други сектори в областта на транспорта.

Попитан дали либерализацията на транспортния пазар в Черна гора няма да стане предпоставка за трудова емиграция при неблагоприятни условия у нас, Росен Желязков отговори, че не би я насърчил, но не може да се попречи на хората да избират къде да работят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!