Темежунка Петкова Теодора Генчовска
На снимката: Теодора Генчовска, Теменужка Петкова и кадър от подписването на пътната карта с "Газпром".

След като вчера лидерът на „Има такъв народ“ в типично свой стил на тъмен фон и в драматична обстановка заяви, че френското предложение за решаване на спора между България и Северна Македония доказва това, че премиерът Кирил Петков е водил външна политика, различна от тази на Министерството на външните работи, „Продължаваме промяната“ публикува своя позиция по въпроса. 

Докато Трифонов по незнайни пътища стига до заключението, че премиерът трябва да се съобразява с политиката на външното си министерство, а не обратното – потенциална конституционна главоблъсканица, „Продължаваме промяната“ заявиха, че всъщност разговорите за френското предложение „са водени само и единствено с МВнР“.

„Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие“, заявяват от „Продължаваме промяната“.

Станишев и секретните документи

През 2016 година Софийският градски съд оправда Сергей Станишев по делото за изгубените секретни документи. Бившият премиер беше обвинен, че в периода от 4 ноември 2005 година до 27 юли 2009 година е загубил 7 документа с класифицирана информация от контраразузнаването. Съдът постанови, че няма нито доказателства Станишев да е изгубил документите, нито че те са били секретни.

Тогава Бойко Борисов се яви свидетел по делото. „Колкото и да ви се струва странно, реших да помогна на колегата Станишев, защото огромният брой документи, които влизат в Министерски съвет, може на всеки да му се случи някъде да пропусне нещо”, каза тогава Борисов.

Същият този Борисов обаче беше човекът, който, идвайки на власт, през първия си мандат повдигна темата за „изгубените секретни документи“.

Пътната карта с „Газпром“

Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа беше подписана през 2017 година от Теменужка Петкова, тогава министър на енергетиката от ГЕРБ, и „Газпром“. След подписването на документа, България построи на „Газпром“ тръбата на продължението на „Турски поток“, като плати стойността от 2,5 млрд. лева без ДДС.

Продължението на „Турски поток“ минава през територията ни и пренася природен газ към Сърбия. Тръбата е транзитна, не внася количества за България. Въпреки това, България плати за изграждането ѝ.

След управлението на ГЕРБ, пътната карта не беше открита никъде в държавата – нито в Министерството на енергетиката, нито в архивите, никъде. Изгуби се или някой я изгуби – не е известно прокуратурата да е намерила отговор на този въпрос досега. Известно е обаче, че България изиска копие на пътната карта от „Газпром“, но такова не получи. Дали не сме подписали, че ще изградим и някoя друга тръба за няколко милиарда на Русия – не се знае. Картата липсва, а информацията за това би била налична именно в нея.

Генчовска и Теменужка – любопитни паралели

Ако министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска не е предоставилa  двустранния протокол, тя би имала шанса да го направи, след приканването на „Продължаваме промяната“. Ако не го направи обаче, сходството би било любопитно – ще значи, че министерството на Генчовска е изгубило държавен документ, точно както министерството на Теменужка Петкова. А дали изгубването не е просто скриване, би следвало да установят компетентните органи. Хипотезата за това обаче би изглеждала подозрително правдоподобна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук