Теодора Генчовска
На снимката: Теодора Генчовска

По отношение на РС Македония Министерството на външните работи ще спазва стриктно мандата на Министерски съвет, Декларацията на Народното събрание и Договора между България и РСМ. Ще отчетем и становището от последното заседание на КСНС при президента за РСМ. Няма да се отклоним никога от Рамковата позиция.

Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, на фона на разговора между президентсвото и кабинета чрез медиите относно посоещението на Кирил Петков в РСМ.

На въпрос как ще коментира позицията на президента Румен Радев, че посещението на премиера Кирил Петков в РСМ е било прибързано, Генчовска отговори следното: „Това е мнението на президента. Не мога да го коментирам“. По-рано решението си защити пемиерът Кирил Петков, както и министърът на иновациите Даниел Лорер, които казаха, че то не е закъсняло, а подранило.

Така Генчовска засега е първият член на министерския съвет, който не подкрепи категорично посещението, макар тя самата да беше част от него. Тя все пак посочи, че правителството е рестартирало отношенията със Скопие.

„Продължаваме да надграждаме постигнатото до момента. Има приемственост от страна на МВнР. Надграждаме постигнатото, има позитивизъм. В директен контакт сме с министъра на външните работи Буяр Османи. Екипът от външно министерство е в директен контакт на експертно ниво“, заяви министър Генчовска.

Тя съобщи, че предстои експертна среща.

„Колегите от МВнР на РСМ ще дойдат тук на 10 и 11 за провеждане на експертни разговори по политическия пакет 1+4. Днес съм внесла в МС проект за мандат, който ние да отстояваме.“

Тя обясни, че той по никакъв начин не се отклонява от сега съществуващите рамкови позиции, Декларации на НС и спазването на Договора за приятелство и добросъседство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук