Християн Мицкоски
Християн Мицкоски/ Снимка: БТА

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че страната му „няма да коленичи пред България“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ коментира днешните изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21 век имало политици като Радев. Готов съм да седна (да говоря) и с двамата.

Пожелавам на Борисов да направи правителството, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме.

Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение“, каза Мицкоски, цитиран от БНР.

Политиката на новото правителство на Северна Македония е да гради мостове със съседите, защото добросъседските отношения са двупосочна улица, каза новоизбрания премиер на Северна Македония Християн Мицкоски, добавяйки, че новото правителство е готово да разговаря със съседите си „с аргументи и факти” и да говори за бъдещето.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че международните договори трябва да се изпълняват, и позицията на българския президент Румен Радев, че „новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ там, Мицкоски изрази съжаление за посланията, „които идват от източната съседка” на Северна Македония.

„Мисля, че подобен тип анахронични послания са част от Средновековието, но за съжаление в съвременна Европа, в 21-ви век, все пак имало такива политици като втория, когото цитирахте (Румен Радев). Готов съм да седна и да разговарям и с единия, и с другия. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия и е логично да искам източният ни съсед да има правителство, което идва от същото политическо семейство. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време в името на европейско знаме ограбваха народа и засрамваха и унижаваха страната си. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно за бъдещето на гражданите и държавата и (с) политици, които нямат намерение да си превиват гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, поставено на масата, а политици, които са подготвени да разговарят с аргументи и факти”, заяви Мицкоски.

Той посочи, че също смята, че договорите трябва да се изпълняват и от двете страни, че е за това със съседите да се изграждат приятелства и връзки, защото „съседите са факт и ние не можем да избягаме от този факт”, но по думите му е необходимо взаимно уважение.

„Не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство. Това е срамно за едната страна, а другата очевидно не е изпълнила своите цели. Дали Мицкоски признава, че в (Северна) Македония има българско малцинство или граждани, които казват за себе си, че са част от българската общност в (Северна) Македония, това съм го казвал. Да, като държава, още в началото на 40-те години на миналия век ние признаваме малцинства, между които и българското малцинство. Не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват като българи, да се декларират като такива. И това е факт. Но хайде да видим какво се е случвало в историята при нашия източен съсед. И ако се върнете назад в първите години на 40-те години на миналия век и видите резултатите от преброяванията, които са правени в този период и в 50-те години, ще видите, че няколко стотици хиляди граждани на нашата източна съседка са се декларирали като македонци. В късните години на 40-те от миналия век десетки учители от Македония в Западна България, в пиринската част на Македония, учели македонците на македонски език, за македонската история, македонската култура, македонските обичаи. Организирани са били театрални представления. Това че след това българските власти, благодарение на водената политика, отнемат това право, води до това да се създаде фрустрация и тиха асимилация на македонците в западната част на България, в Пиринска Македония. И е жалко, че това продължава и в 21-ви век. И днес имаме неоспорим факт, който чрез Съда за правата на човека в Страсбург е потвърден, че в България има македонско малцинство. Има 14 присъди на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че в България има македонско малцинство, чието право – не да бъде вписано в конституцията, а да се организира в неправителствена организация, за съжаление, заради политици като г-н Радев, е невъзможно. Призовавам за добросъседстки отношения, заедно да намерим решение, защото като добри съседи трябва да разговаряме с аргументи и факти. Да не политизираме това, да не го свеждаме на низки страсти. Този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да му го върне”, заяви Мицкоски.

Той не отговори на въпрос дали е разговарял с Брюксел за отложено действие на промените в конституцията или за промени в преговорната рамка, а отново повтори, че иска да гради мостове със съседите си и е подготвен да разговаря с аргументи и факти и в Брюксел, и в София, но ако не успее, ще насочи усилията си към решаване на ”домашните задачи в страната”, защото „народът това очаква”.

„Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РСМ“, каза по-рано днес президентът Румен Радев пред журналисти.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук