Откритите останки от скелета на Шарл Етиен Гуден.

Тялото на един от генералите на Наполеон беше открито в Русия повече от 2 века след смъртта му.

Останките на Шарл Етиен Гуден били намерени от френско-руски екип от учени, недалеч от град Смоленск, където загинал в битката за Валутина гора.

Шарл Етиен Гуден

Останките бяха открити през лятото, като историците подозираха, че това може да е генерал Гуден, защото тялото било без един крак, а офицерът имал такава травма, след като гюле от оръдие отнесло долната част на крака му.

Откритието доведе до редица сложни процедури за установяване самоличността на тялото.

Наследниците на генерала дадоха позволение да бъдат отворени гробовете на брат му, майка му и сина му Шарл Габриел Сесар Гуден, който на свой ред се бил в армията на Наполеон и е бил един от личните му сътрудници.

Гробовете в малко градче между Париж и Оксер бяха отворени на 16 октомври.

ДНК материала взет от останките на роднините потвърдил, че откритото край Смоленск тяло е на генерала, който починал на 44-годишна възраст от гангрена.

„Отварянето на гробовете не ме зарадва, но това беше единственият начин да сме сигурни.“, казва Алберик д’Орлеан, един от наследниците на генерала.

Шарл Етиен Гуден е бил един от най-уважаваните генерали в армията на Френската империя. В Русия той ръководел 10 000 души и 15 оръдия.

Свидетели на смъртта на Гуден през 1812 г. казват, че Наполеон стоял край леглото му и плакал, когато генералът си отишъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!