Румен Радев, Йенс Столтенберг
на снимката: президентът Румен Радев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион. Това каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори след срещата си на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в България.

„България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика, и като полага усилия да развие съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане”, каза Радев.

И добави:

„Посещението Ви е в годината, в която отбелязваме 15 години членство на България в НАТО, знаете, че времената са трудни и предизвикателни, така че Вашата визита е добра основа да продължим работата за усъвършенстване на отбранителните ни способности”.

По думите му това е амбициозна цел, която изисква усилия и ангажираност от всяка страна членка, „да работим върху единството и солидарността ни, и естествено да развием правилните способности”.

Радев припомни осъществимия, по думите му, национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и трите основни проекта за модернизация – за многоцелеви изтребител, патрулни кораби и бронирани машини за Сухопътните войски.

„Продължаваме да участваме и да сме домакини на все повече учения, за да усъвършенстваме подготовката си и така важната оперативна съвместимост, отбеляза държавният глава, като добави, че се цели ефективно използване на ограничените ресурси. Затова и сме съсредоточени върху развитието на съвременни отбранителни способности и върху подобряване на готовността ни за реакция, устойчивостта, логистиката, мобилността и оперативната ни съвместимост”, посочи президентът.

Пред генералния секретар на НАТО, Румен Радев отбеляза и предстоящия нов стратегически преглед на отбраната, както и програма за развитието на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт 2032 година.

„Имаме и силна амбиция да интегрираме отбранителната ни индустрия и наука в проекти на НАТО и ЕС”, каза още президентът Румен Радев.

От своя страна Столтенберг каза:

„Имате стратегическа позиция и роля в Черноморския регион. Допринасяте за споделената ни сигурност, към колективната ни отбрана по много различни начини”.

Ръководителят на Алианса отбеляза и усилията за модернизиране на българските въоръжени сили, както и българския принос към различни мисии и операции на организацията.

Столтенберг също така приветства увеличаването на разходите за отбрана в България.

Генералният секретар изтъкна и ролята на България в прокарването на пътя към Споразумението от Преспа, помогнало за подписване на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, който в момента е в процес на ратифициране от съюзниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук