ДНК

Американски учени са открили нов метод, за генна модификация. Методът, наречен „Първична редакция” (Prime Editing), е подобрен, поради което се смята, че би трябвало да се допускат и по-малко грешки при модификацията, предава германската медия „Deutsche Welle“.

Така наречената Първична редакция, плод на труда на учените от Биомедицинския институт в Кеймбридж/ САЩ, доразвива принципа на „Генетичната ножица” CRISPR/Cas9.

С Първичната редакция ще могат да се коригират,  да се заменят или да се изтриват единични азотни бази в рамките на генетичния код, което, от своя страна, ще доведе до промени в организма. За разлика от досегашните открития в тази обlаст, с Първичната редакция не се срязват и двата полимера, които участват в изграждането на структурата на двойната спирала. С това трябва да се предотвратят нежеланите промени в гените.

Гентичните заболявания

Учените твърдят, че с новия метод ще могат да се лекуват  до 89% от всички генетични заболявания при хората.

Методът може да намери приложение при генните терапии. Под това се разбира въвеждането на нова генетична информация в увредените клетки на човека.

Теоретично по този начин ще могат да се коригират и гените при изкуствено оплождане.Това обаче е забранено в повечето държави, тъй като представлява намеса в човешкия зародиш.

Намеса при отглеждането на растения

Предполага се, че методът ще намери приложение при растениевъдството и скотовъдството, където ще могат да се засилват определени положителни качества. „Технологията е особено интересна за прилагане при растенията.”, казва д-р Холгер Пухта. Професорът по молекулярна биология и биохимия на растенията в университета Карлсруе – технологичен институт (Karlsruhe Institut für Technologie) работи от доста дълго времe, за да могат да се предизвикват точно определени промени в генома .

По този начин Първичната редакция „може да помогне за лесното производство на растения, които са резистентни спрямо определени болести, или такива, които са безглутенови ” казва той. Естествено, преди да започне да се прилага, технологията трябва да бъде тествана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!