В специално интервю за ДЕБАТИ.бг зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев коментира изминалото българско председателство на Съвета на ЕС. Той бе категоричен, че страната ни е защитила приоритетите си по най-добрия начин и те вече трайно са в дневния ред на Европа.

Като основна заслуга за България Георгиев определи приоритета интеграция на западните Балкани и неговото реализиране. По негови думи той е нетрадиционен и преди България да поеме ротационното председателство той е бил непопулярен, но сега благодарение на страната ни всички говорят за това и Балканите ще останат в дневния ред на ЕС.

„Определено въпросът беше нетрадиционен. Той не беше популярен преди България да започне своето председателство в началото на тази година. Сега със сигурност смятам, че тази тема не само е устойчива, не само е припозната от следващите две председателства – а именно това на Австрия и на Румъния, но и съм убеден, че нейната важност все повече ще се разгръща в контекста на засилване на присъствието на ЕС, на увеличаване познанието на идеята що е то ЕС и насаждане на нашите ценности в държавите от Западните Балкани. ”

По негови думи друг голям пробив са решенията за миграционната политика, постигнати на срещата на върха в Брюксел през последните два дни. Според Георгиев е важно да има реформи и България има големи заслуги за това.

Зам.-външният министър отбеляза, че няма нито едно оплакване от страна на европейските ни партньори по отношение на организацията на събитията от председателството. По негови думи цялата адмицистрация е вложила огромен ресурс от енергия и по този начин е показала на Европа на какво е способна страната ни.

Георг Георгиев напомни, че председателството и престижът, който страната ни придоби благодарение на него ще доведат до значително подобряване на самочувствието на българите, както и на тяхното благосъстояние, тъй като множеството посещения у нас ще донесат и икономически ползи.

Цялото интервю с Георг Георгиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!