Георги Ганев, кандидатстване
на снимката: Георги Ганев

Може да се окаже, че ликвидната наличност е много по-малка, отколкото очакваме дори е на нула. За съжаление има такава опасност. Това коментира икономистът и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев специално за ДЕБАТИ БГ.

Може да се окаже, че се водят едни милиарди на хартия, а всъщност ликвидните средства са нула. Парите във фискалния резерв със сигурност са по-малко, отколкото преди 1 година. Счетоводно горе-долу са 7 и нещо милиарда лева. Но големият въпрос, на който нямаме отговор, е каква е наличността от тези счетоводно водещи се милиарди левове

По думите му към момента не може да се изключи подобна вероятност, което означава, че при възникване на всякакви непредвидени обстоятелства с необходимост за малко повече харчене, държавата ще трябва да си набавя ликвидност, което обикновено става чрез емитиране на заеми. Но когато става в такава спешност, заемите обикновени не са в най-добрите условия.

Приомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова също засегна темата. Чрез нейна публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ тя алармира, че фискалният резерв е в незапомнен от години спад. Според публикацията, от официалната информация на Министерството на финансите става ясно, че между септември и декември 2020 г., Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд.

Георги Ганев разясни, че Законът за държавния бюджет е структурният закон, който определя публичните финанси в България. Той регламентира съответно и фиксалния резерв.

За съжаление, това, което няма как да знаем е как са се осъществявали практиките по време на управлението на последното правителство. Има подозрения, че нивото на контрол от страна на парламента не е било особено високо и парламентът рутинно е отстъпвал сериозни количества по текущо усмотрение на правителството.

Той акцентира, че подобна порочна практика се забелязва по отношение на целия бюджет.

С огромните резерви, които се оставят, които са с хубава риторика, за да има буфери – това са пари, които се дават безконтролно. Но в парламентарна република парламентът е този, който трябва да държи „дръжките на кесията”, нещо, което в България се е разхлабило в последните години.

Какво всъщност е най-важното за фиксалния резерв; защо се харчат наличностите в държавата, при положение, че има възможност за нисколихвени заеми; как това се контролира и какво да очакваме от следващото правителство – четете утре в цялото интервю с Георги Ганев на ДЕБАТИ БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!