Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Над една трета от работещите в България или средно 900 хил, които са самоосигуряващи се, няма да бъдат компенсирани с новия заем от 511 млн. лв за възстановяване на бизнеса от ковид кризата. Това заяви евродепутатът Радан Кънев в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

Само още 2 държави в Европа не са включили самоосигуряващите се, въпреки че те са предвидени като реципиенти в инструмента SURE. Кънев акцентира, че все още няма публичност и разчети за какво ще бъдат изразходвани средствата, които ще се изплащат следващите 15 години. В момента сумата е по-голяма от всичко, което до момента е изразходено до в програмата 60/40. Кънев дори подозира, те ще отидат за разходи със задна дата.

Моето подозрение е, че всъщност чрез този заем правителството ще опита със задна дата да покрие разходите за 60/40. Това не се основава на публична комуникация от правителството, защото такава няма. Това не е незаконно, но ще е грешна политика.

На фона на този проблем България остава във всеки по-голяма изолация в Европейския парламент, заради липсата на желание на правителството и парламента да се съобразява с препоръките за правосъдна реформа, “неумелата” външна политика за македонския въпрос, както и за закъснението за справяне с ковид-кризата.

В момента се намираме в трудно положение и са необходими много големи усилия, за да се възстанови и укрепи авторитета на България на европейско ниво. Тези усилия изискват промяна на управлението в България. 

Какво представлява инструментът SURE? Ще могат ли да бъдат защитени и как интересите на всички пострадали от ковид кризата и какви ще са последствията?

Четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!