ваксина коронавирус сърбия

ЕС стартира ваксинациите срещу Covid-19 на 27 декември, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Това е моментът на Европа. На 27, 28 и 29 декември ще започне ваксинация в целия ЕС“, написа тя в Туитър.

По-рано говорителят на ЕК Ерик Мамер каза, че първият кръг от ваксини ще бъде разпространен във всички държави-членки пропорционално на броя на жителите.

„Целта е 27-те страни членки на ЕС да започнат ваксинации срещу Covid-19 в „един и същи ден“ в знак на единство, заяви от своя страна Фон дер Лайен.

ЕС провежда координирана програма за ваксинация в своите 27 държави-членки, за да осигури справедлив достъп до дози. Европейската комисия подписа договори със седем доставчици на потенциални ваксини, за да гарантира, че всички възрастни граждани на ЕС в крайна сметка ще могат да бъдат ваксинирани. Държавите-членки ще решат кой ще получи приоритет за инжекциите, но възрастните и здравните работници, лекуващи пациенти с Covid-19, ще бъдат в челните редици.

Ваксината, разработена от американския гигант „Pfizer“ и германската фирма „BioNTech“, се оказа 95% ефективна в глобални проучвания, при които се инжектират две дози с интервал от три седмици.

В Европа тази ваксина се произвежда в съоръжение на „Pfizer“ в Белгия и се изпраща с камиони и самолети. Тя трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий, за да запази жизнеспособността си, но може да се транспортира за кратки периоди при 2-8 градуса по Целзий.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук