България няма да влезе в „чакалнята на еврозоната” до края на юли, както беше обещано. Това стана ясно от думите на икономиста Георги Ганев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„Този срок до края на юли беше фиксиран в т.нар. пътна карта за България за едновременно членство в банковия съюз и ERM II. Преди година се реши, че е добре тези две неща да станат едновременно. Предполагам, че до края на юли от министерството на финансите ще съобщят резултатите от всички стъпки. Дали нашите партньори от ЕЦБ и Брюксел ще се съгласят, че са изпълнени, е друг въпрос”, коментира експертът.

И добави:

„Това, което слушам да говори министъра на финансите е, че има сериозно очаквания, че до края на годината може да се случи. Сега минаха проверката на качеството на активите и стрес-тестовете на шестте банки, ЕЦБ излезе с резултатите.”

По отношение на тестовете на банките, Георги Ганев каза:

„Както вече започнахме да свикваме, едни и същи две банки имат проблем. Винаги, когато излезе съобщението, че имат проблем, то веднага бива покрито със съобщението, че се решава, но следващият път пак имат проблем и така… Най-вероятно ще се поиска доказателство, че тези две банки са се рекапитализирали докъдето трябва, в рамките на тази година. Има още изисквания, включително промени в рамката за управление на държавни предприятия, за прането на пари – парламентът вече прие някакви неща, но те трябва да бъдат прегледани. След това идва тънкия момент – всички страни членки от еврозоната да се съгласят България да бъде приета в ERM II и ако това стане, наистина до края на годината може да се случи.”

Цялото интервю с Георги Ганев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!