Президентът Румен Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета, която осигурява средства за сделката със САЩ за осем изтребители F-16 Block 70 на цена от 2.2 млрд. лева. Така след десетилетие неуспешни опити България най-накрая ще придобие съвместими с НАТО самолети.

Днес в „Държавен вестник” беше публикувано решението за договора за новите изтребители, както и промените в държавния бюджет и договора за индустриално сътрудничество – последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.  Договорът за самолетите беше ратифициран от Народното събрание миналата седмица в петък, след като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев. Държавният глава разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г.

Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева.

Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ (ВМРО), ДПС и двама независими.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!