Георги Ганев, кандидатстване
на снимката: Георги Ганев

Предлаганите данъчни промени от синдикатите са странни и не са в полза на работещите, чиито права те би трябвало да защитават. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Ганев.

„ Интересно е, че увеличението на данък общ  доход  идва от синдикатите тъй като те би трябвало да се опитват да намаляват облагането върху трудещите се, защото данък доход облага, вярно е че има разни наеми и т.н, но предимно облага труда на хората. България не е силно капитализирана държава, капиталовите доходи не са големи, основните доходи, които имат българските домакинства са от труд….Странно е, че това предложение идва от синдикатите, интересно как биха оправдали желанието си да се облага труда с повече, отколкото се облага в момента.“

 

Предлаганото намаляване на ДДС от 20 на 15 на сто е труднопостижимо и няма да намали цените за крайните потребители, смята Ганев.

„Всеки може да види за себе си колко са му паднали цените в ресторантите… Там беше свалена ставката от 20 на 9 процента, даже не с 5 процентни пункта, а с 11 и всеки може да види с колко са намалени цените в ресторантите и да си направи извода с колко биха паднали общо цените ако цялостната ставка слезе от 20 на 15%.“

 

Идеята за повишаването на данък печалба от 10 на 15% само ще изгони инвеститорите от страната, категоричен е Ганев.

„Най-малкото България ще стане по-малко данъчно конкурентоспособна, по-малко привлекателна отколкото е момента. Тя в момента е не особено привлекателна, но по други линии и фактът, че данъкът е нисък е едно от малкото неща, които все още задържа някакви бизнеси в България. Те ще си вземат шапката и ще си отидат. Говоря за чуждите, но говоря и за български бизнеси, които знаете как могат да провеждат в Румъния и в Гърция, където  да данъкът е по-висок, но и държавата  не е тази държава и правилата не са тези правила и спазването на договорите  не е спазването на договорите в България и т.н И корупцията разбира се е различна. Така, че това, че ще се увеличи данък печалба означава единствено лоши новини, особено в краткосрочен план”

 

За да има ефективна реформа в полза на работещите трябва да има промяна в социалното осигуряване, смята икономистът.

„ Социалното осигуряване е най-тежкият данък върху труда, който има в България. Това е директно облагане на труда с много висока ставка, само пенсионното е близо 20%, към него се добавя и здравното и като се добавят и тези 5% данък върху доходите изцяло се получава най-високата ставка. Трудът е най-обложеното нещо в България с най-висока ставка и  аз лично бих разсъждавал в посока, че ако ще се намалява изобщо данъчното бреме да се намалява именно това облагане на труда, защото предполагаемо като се облага по-малко и предлагането на труда ще реагира, съответно може би дори и търсенето т.е предлагането на работни места и може да се подобри ситуацията в пазара на труда, дори да се активират групи хора, които в момента не са активни изобщо.”

 

По думите му обаче в условия на политическа и икономическа криза не е време за данъчни реформи.

„Особено в условията първо на политическа криза и второ огромна икономическа криза аз не бих съветвал точно тази система в момента да се барника. Може да се говори за далечно бъдеще време дали някои неща биха могли да се променят, но в далечно време. В този момент не бих препоръчал никому да барника данъчната система, защото ако се окаже, че това, което се пипа не е много удачно тогава какво правим в условията на огромна политическа и икономическа криза.”

Цялото интервю с Георги Ганев четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук