На снимката: Георги Ганев
На снимката: Георги Ганев

Не бих препоръчал никому да отстоява подобна политика – да подобрява живота на хората чрез вземането на заем. Това каза икономистът Георги Ганев в интервю за ДЕБАТИ.БГ по повод какъв държавен бюджет е нужен –  по пестелив към хората или по-щедър, но за сметка на още заеми.

„Животът на гражданите се подобрява тогава, когато произвеждат повече. Когато се произвеждат повече блага, които се потребяват, тогава животът е по-добър. Вземането на дълг не произвежда повече блага. Може да си ги внесем от вътре, но това е ден до пладне. Така беше в последните години на социализма, които много бързо забравихме, когато се взимаха огромни държавни дългове, за да се внасят потребителски стоки, които провалящата се вътре икономика вече не беше в състояние да произвежда. Не смятам, че това е рецепта за подобряване на живота на българите, защото това винаги е за кратко, казва Ганев.

Според него вземането на заем не може да подобри живота на хората. То може само да пренесе за пореден път в българската история, да се жертва едно бъдеще, за да има малко повече сега.

Има ли пари в бюджета; нискозадлъжнели ли сме или високозадлъжнели; може ли България да вземе още външен дълг – четете утре в цялото интервю на икономиста Георги Ганев за ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук