Георги Георгиев СОС

Ръстът в цената на природния газ се отразява на всички, а не само на „Топлофикация – София“. Това каза новият председател на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев. По думите му поскъпването на природния газ няма да се плаща от софиянци.

„На председателски съвет днес взехме решение на извънредна сесия да обсъдим конкретните действия, така че Столична община да защити най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 милион граждани на София“, каза Георгиев.

Природният газ, който купува „Топлофикация“ и квотите, представляват 95% от разходите на дружеството, уточни той.

„В момента купуваме на 80 лв. за мегават час, а днес предстои ново поскъпване на природния газ. Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Ние сме категорично против промени в цените, но държавата трябва да стъпи, така че буферът да не става „Топлофикация София“ и всички други дружества в такова положение. Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите трябва да представят компенсации“, каза председателят на СОС.

Той увери, увеличение на цените за топлоенергия засега няма да има и гражданите могат да бъдат спокойни.

От своя страна председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Прошко Прошков заяви, че не може буферът на цялата енергийна система да бъде едно общинско дружество като „Топлофикация София“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!