Георги Господинов
Георги Господинов

Разделението в България е свръхсилно.То идва от счупения разговор и от това, че възприемаш другия за аватар. Живеем повече във Фейсбук, отколкото в реалния живот. А там сякаш всичко е позволено. Много е изтъняла културата на поносимостта и разговора. Но думите са насилие. С думи можем да объркаме настоящето и бъдещето си. Литературата трябва да се противопостави на пропагандата, която счупва реални животи. Това заяви писателят Георги Господинов.

Неговият роман „Времеубежище“ е номиниран за най-престижната международна награда за литература – „Букър“. Господинов е първият български писател, който получава такова признание.

„По този начин България застава на литературната карта. Но това не идва изведнъж. Може би трябва да тръгнем от първия превод на „Естествен роман“, който излезе през 2000 година на сръбски. Но всичко започва тук. Книгите се случват първо на български. Благодарен съм на читателите, които бяха с мен през всички тези години“, каза писателят по БНР.

И добави, че „Времеубежище“ излиза през пролетта на 2020 г, в първия ден, когато затвориха всички книжарници, магазини и т.н.

„На книгата започна да се случва това, за което разказва между кориците си. Тя е написана с тревога и усещане, че ще дойдат още по-тревожни времена. Писах я в един друг свят-този от вчера, преди пандемията, но описах една пандемия на забравата, която ще дойде“, каза Господинов. По думите му търсенето на убежище в миналото не е случайно за нашите географски ширини.

„Човек търси там убежище, ако не го намира в настоящето и в бъдещето си. Този момент не е безопасен. Миналото не е добро убежище. Трябва да намерим начин да го помирим с бъдещето и да живеем сега“, подчерта писателята.

Според него в България сякаш има една носталгия по късния социализъм.

„Явно не сме си разказали достатъчно за тези времена, щом искаме отново да се върнем там. При нас има страх и липса на опит да живееш в свобода, защото свободата е неуютна. Но това е начинът да живееш сега. Иначе ще дърпаме към познатото и старото, което ще ни затваря в своето мазе“, коментира творецът.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук