Георги Кузмов
Георги Кузмов/ Снимка: фейсбук

„Зимна приказка“

Донякъде съм благодарен на този „мокър“ сняг, защото нарисува много ясно една снежна картина проблеми, които съществуват отдавна.

За мен като гражданин и ,от скоро, административно лице ми се вижда недопустимо падналите дървета и висящите счупени клони след неделния сняг да стоят повече от 3 дни по улиците. Гневен съм, също като вас.

Аз като кмет, макар и на 15 дни, съм част от тази грешно организирана система.
Тези дни, освен всичкo друго, се опитвам да разбера защо не работи системата, не само в Оборище, но и в целия град, при това, с не чак толкова страшен снеговалеж.
Моят анализ е от първо лице и това, което чувам и научавам искам да споделя с вас.

  1. Първото нещо, което направих много рано сутринта в недяла – 26 ноември, беше да се обадя на 112 за първото паднало дърво, което видях в района. Със 112 нямаше връзка. Централата в община Оборище също не отговаряше. Учудих се, че никой не ми се обажда от дежурните. По-късно разбрах, че централата също е блокирала и изключила.
  2. Реших да потърся представителя на „Титан“- фирмата, която отговаря за почистването на улиците от снега и за събирането на падалите дървета и клони, които бяха стотици, навсякъде. След разговора разбрах, че фирмата не може да изпълнява нареждания, ако те не са направени със заявка от страна на Столичния инспекторат, защото дейността им няма да бъде отчетена и платена. Но все пак, ако много държа, могат да се опитат да направят нещо извън заявките. Нещото беше стотици паднали големи клони!
  3. В район Оборище има няколко инспектора командировани от Столичния инспекторат, които заедно с еколозите от нашата община описваха падналите клони и дървета, за да ги изпратят като справка към Столичния инспекторат. Но в този момент Столичния инспекторат, разбираемо, беше зарит от хиляди съобщения на граждани и инспектори от всички райони, които идваха по едно и също време.
  4. Имаше паднали дървета, които бяха нанесли много щети на къщи и коли, но правилото било, че не трябва да бъдат отстранявани докато не дойдат застрахователите.
  5. Към район Оборище, някога е имало БКС (Благоустройство и комунално строителство) това е собствена бригада за поддържане на територията с техника и хора. Сега такава бригада в района няма. Използва се външно БКС, за което има годишен бюджет от 30 хиляди лева за поддържане на междублоковите пространства в целия район, но не и за уличните дървета, които се водят към Зелени системи на Столична община и никой няма право да прави, каквото и да е с тях, независимо какво се е случило, без да ги пита и да иска разрешение, с пускане на заявка, която трябва да бъде обработена за приоритет. Кой и как реди приоритетите за цяла София не знам!? Всяка намеса от районната администрация в тази дейност е нарушение!
  6. Очевидно“, зимата идва съвсем в края на годината, когато районните администрации са похарчили всички бюджетни средства и нямат никакви предварително планирани финансови буфери за реакции при по-сериозни екстремни ситуации като тази. По-добре е да има планирани средства, които да останат и да бъдат върнати в бюджета, отколкото да няма допълнителни пари за възникнали бедствия.
  7. Историята при парковете е подобна, те също се водят към Зелени системи и Столична община, които също се поддържат с външна фирма, в случая при нас е „Цветомания“. Тя е отговорна за парковете. Там също районната администрация е безсилна и с вързани ръце! Боклуци, чешми, осветление, дървета, пейки… нищо не можем да пипнем ние.
  8. Речното корито на „Перловската“ и „Владайската“ реки и прилежащите зелени пространства и дървета се обслужва също от частна фирма „Рай строй“. Ние само може да ги помолим за съдействие, чрез заявка към Столичния инспекторат.
  9. Ще завърша с това, че според мен, поради някаква причина, (навярно липса на пари за поддръжка), беше налагана през годините удобната теза, че ако се подкастрят дърветата това ще доведе до тяхното умиране. До такава степен това твърдение стана догма, че много хора и граждански движения бяха готови да легнат пред вишките, камионите и екипите за резитба, само и само да спасят дърветата, на които от специалистите еколози е поставено кръстче. Всички ние по-възрастните хора помним, че ако не всяка година, то поне на 2 години, клоните на дърветата бяха подрязвани, а болните отстранявани. Нека уточня – клоните на дърветата са като нашата коса, колкото и да я стрижеш, дори 0 номер, става все по-здрава, силна и хубава – с клоните е същото. Нашият късмет, да не се случват такива снежни щети, бяха топлите и безснежни зими, през последните години. Никой напоследък не е направил кампания колко важно е да се подкастрят клоните на дърветата. Дори се говореше обратното. Всеки еколог и човек разбиращ от обикновена физика знае, че короната на дървото не бива да е много по- широка и по-висока от дължина на кореновата система, особено в града.

Хората с основание казват „Кмете, ти си лицето – ти отговаряш!“ и ще са прави, защото те не се интересуват колко сбъркана е организацията, логистиката и цялата система за действие, не само в екстремни случаи, но дори в обикновените дни. След като съм избран и хората са гласували за мен, бих искал да отговарям за район, който реално носи отговорност пред гражданите, а не да бъда упрекван за грешни управленчески решения и сбъркана организация, обвързана с тежки договори и налагана с години. Не съм фен на създадената централизирана форма на управление в София, където районните администрации са без права и са само параван пред очите на хората, докато публичният ресурс изтича без реален контрол и ефект за хората. Новият Общински съвет на София трябва да подреди този пъзел правилно и наново.

Това трябва да се промени час по-скоро! Васил Терзиев и новата столична управа вече наложи санкции за 120 000лв. на някои от фирмите, които отговарят за почистването, заради тяхната неадекватна и некачествена реакция. Но това, разбира се, не е достатъчно. Ще мине време преди да се развържат всички заплетени възли, които старото 12 годишно управление е оставило като наследство. Ще мине време, но ще стане.

*Текстът е публикуван във фейсбук страницата на Георги Кузмов – кмет на район „Оборище“ в София. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук