ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на депутата от ПП ГЕРБ – Героги Марков, по време на разискванията по вота на недоверие в парламента.

Ние сме на 30-ата годишнина от първите демократични избори и сме обречени на 7 юни да отбележим тази велика дата, когато след 45 години тоталитарно управление, 92 % от българите гласуваха и свободно избраха Велико народно събрание. Сега по време на  десетото юбилейно Народно събрание гледаме поредния вот на недоверие.

По стечение на обстоятелствата в тази зала аз съм единственият, който 90-та година участва във вот на недоверие, във вашето правителство на г-н Луканов. Гласувах срещу оставката му, която беше принудително наложена от общонационална драматична стачка. И именно заради това ще направя аналогията между първия вот на недоверие, заради национална криза, и сегашния, когато безспорно има регионална криза за вода в Перник.

90-та година се случи нещо, което никой не е мислил на Орлов мост, когато пяхме песните на СДС. Когато на 14 декември викахме долу БКП, когато за нас гласуваха 2,3 млн. души. Никой не е очаквал, че от тази трибуна СДС ще поиска вот на недоверие и ще ви предложи, в онези времена на политически сблъсък, когато дори бюлетините бяха сини и червени. Когато площадите ехтяха „долу БКП” и „не искаме комунизъм” и тн., ние ви подадохме ръка и предложихме да направим коалиционно правителство в името на България. Не поискахте и бяхте свалени от стачка с капацитет над 1 млн. стачници, а София беше парализирана от невиждано в Европа гражданско неподчинение. Нямаше транспорт, нито жп, нито автомобилен, а „БГА Балкан” спря полетите.

Заинатихте се бяхте свалени и тук в тази зала, аз гласувах без въобще да помислия комунисти да влязат в правителството. Гласувах Сашо Томов да стане вицепремиер. Гласувах Емилия Масларова да стане министър на социалното дело. Гласувах трима министри от СДС да влязат в коалиция с вас. Луджев вицепремиер, Пушкаров и Костов. Под егидата на един министър председател, който беше независим – Димитър Попов. И имам принос министър на вътрешните работи да е безпартиен. Предложих на Луджев за правосъден министър, стана врътка в последния момент. По пантофи го доведохме Христо Данов.

Защо го направихме, ще попитат младите депутати и избиратели? Защото не можехме да понесем българите в цялата страна да живеят скотски. А вие направихте след 45-годишно управление да живеят така. Защото е скотско да не можеш да купиш храна на децата си. Това беше зимата на Луканов!

Сега по темата да ви кажа. Вижте как умно разсъждавате, че трябва да дойдем на темата. Темата е слава богу не национално бедствие, защото растежът ни е трети в Европа. Темата е, че вие имате ветерани в партията. Как не ви дойде на ум да ги попитате, как се действа по време на бедствие? Все едно дали е природно, все едно дали е производствена авария, все едно дали е плод на дългогодишно управление, включително и вашето.

Защото уважаеми колеги от БСП, знаете ли кои подписаха политическото споразумение с вас? Страдалецът минал през комунистическите лагери Дертлиев, Милан Дренчев, Савов. Жертвите се разписаха с палачите, за да спасим България. Как не ви дойде на ум, че има бедствие и да кажете „ние обявяваме война на бедствието, а не на правителството”. Вие искате пир по време на чума.

И сега нека избирателите да чуят към какво ни тласкате. Не да ходи премиерът в Перник, за да решава кризата, а да се върти конституционна рулетка, ако се свали правителство, и да ходи при президента. След това и госпожа Нинова да припка при президента и накрая разбира се, че ще се намери трета политическа сила, която няма как една година преди изборите да не се направи на национално отговорна, и да поиска коалиционно правителство на спасение и тн.

И накрая да си дойдем на думата, което вие искате. Служебно правителство, нали това предлагате. Ами това е върхът на национална безотговорност за тези 30 години. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките. Да си намерят кабинетите, след това портретите да си сложат, защото сега е модерно да си слагат портретите. Да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Това е мазохизъм, това е пир по време на чума и ние няма да го допуснем. Вие искате да оставите България без парламент. Да няма, ако се наложи спешно кой да промени бюджета. Да няма кой да пипне закона за водите, защото стратегията дългосрочни или краткосрочна я прави парламента. Вие искате президентът да решава водната криза, дето горкият, уважавам го, поне за това не е виновен.

Вие сега като искате вот на недоверие и казвате колко лоши са ГЕРБ. Сериозно ли го мислите или само така си говорите за пред електората? Госпожа Нинова, която уважавам и винаги си спомням какво говори, каза лятото, че ще броим пилците наесен. Защо не ги броим пилците? Зима стана, Атанасовден мина. Ми да ги преброим пилците в Бургас. Там са 10% вашите пилци. Във Врана трагедия – 14%.

Създадохте политически булдозер и започнахте да ровите политически гроб на ГЕРБ в Хасково. И какво стана? С гласът народен и божий, паднахте в гроба, който копаехте. Знаете ли колко пилци имате в Хасково? 14 %, позор на политиката Йончева. Да ви кажа ли за червената крепост Враца? Толкова много червени пилци имаше навремето. Нищо не остана, 72 % бяхте сразени. Шофьорите на таксита във Враца са доволни. За първи път в новата история на България таксиметрови шофьори да са доволни. За София и Пловдив няма какво да говорим, защото сте капо 30 години.

Аз не мисля, че сте толкова безотговорни, просто се опитвате да трупате точки за изборите догодина. Според мен днес вие загубихте изборите 2021, защото не успяхте да се надскочите, да ни подадете ръка, заедно да решим едно бедствие. И се случи нещо феноменално. За първи път от 30 години в българския политически живот се създаде явление. Тандем, дует, сиамски близнаци, двама политици. Премиерът на България, управлявал най-дълго в цялата история и един млад кмет, за който ви поздравявам от БСП в Перник. Стига съм хвалил само младите герберки. Има и млади талантливи социалисти. Мен ме трогна това момче. То застана на връх Коледа и благодари на правителството за тези 130 млн. и каза, че благодари, че това е на неговия рожден ден. Той свърза личната си съдба с тази на Перник, и така се прави! Това е пример за решаване на кризи. Сиамски близнаци – Борисов и кмета на Перник.

Затова ще загубите изборите. Защото нямате елементарно чувство да си направите анализ. Говорете за машинното гласуване за пред избирателите, но вътрешно си направете пленум за модела „Йончева” и защо никога не сте алтернатива на модела ГЕРБ. Защото никога не подхождате отговорно. ГЕРБ прави грешки и вие никога не се явявате като тяхна алтернатива.

И накрая да ви помоля нещо и то е във ваш интерес. Никога, ама никога не споменавайте за рестарт на промяната. Знаете ли защо? Защото не сме дебили и не сме късопаметни. Вие направихте рестарт  в началото на прехода и съсипахте 90-те години на България. Вие създадохте паралелната държава и понятия като плаващо мнозинство, преструктуриране на парламента и подменихте вота на българския избирател. Колкото пъти се докоснахте до властта, толкова пъти съсипахте България. Няма да ви позволи да направите рестарт, защото не ставате да управлявате България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!