ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на председателя на „Движението за права и свободи“ (ДПС) Мустафа Карадайъ по време на дебатите по вота на недоверие в парламента.

 

Конституционалист да ни плаши с ясно разписани конституционни процедури, нещо не е добре. За ретроспекцията от преди 75 години или последните 30 години, г-жо председател, ако е необходимо да направим дебат в Народното събрание, моля определете заседание с дневен ред, в което да го направим. Ние сме готови за този дебат г-н Марков, от ДПС.

Но явно днес става въпрос за последните 10 години от управлението на страната. А, ако мога да си позволя пак да цитирам г-н Марков: „Днес се намираме в политическо бедствие, плод на дългогодишното управление” и продължението е от мен „на ГЕРБ”. Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда е водите, и не само, а в цялостната политика, е факт. И това е закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление. Днес ГЕРБ яростно защитава тезата, че областта на околната среда и водите са постигнати такива големи успехи и само опозицията не може да ги види, и да ги оцени. И може би, как отделни персони са взимали погрешни решения, но те веднага са реагирали. И колко всички трябва да са благодарни на ГЕРБ, нали така г-н Марков, и така нататък.

Верни на инстинкта си за самосъхранение, ГЕРБ набързо извършиха персонални промени, демонстрираха извънредна публична работа за спешно решаване на проблема, за да се опитат да потушат напрежението. И така смятат да продължат. Не само няма да се решат проблемите, те са много и все тежки, във всички сектори, а напротив – проблемите ще се задълбочават. Както и да го погледнете, госпожи и господа от ГЕРБ, това е положението.

Нещата се влошават и не се подобряват. Държавата е в колапс. Многократно сме го заявявали и сме посочвали причините. Налице са доказателства за тежка некомпетентност, за несистемно мислене и политическо късогледство.

Неспособността на управляващите да се поучават от грешките си е свидетелство за невежество, при което колкото и пъти да се повтаря една грешка, тя не води до качествена промяна в управленския модел.

Ние от ДПС заявихме твърдата си подкрепа за внесения вот на недоверие, не просто, защото сме опозиция, а защото сме убедени във вредата, която нанася днешното управляващо мнозинство на демокрацията и държавността, вредата, която нанася върху живота и здравето на всички български граждани и създава сериозни рискове за бъдещето.  

След днешните дебати, не е важен аритметичният резултат от вота, а са важни политическите и управленски поуки. Важен е политическият ефект от комплексното действие на този демократичен инструмент. Аргументите, които ние имаме, са достатъчно сериозни за всички, за които интересите на държавата и на хората стоят над интересите на управляващите, за които властта е самоцел. Няма нищо по-естествено от това да се подкрепи правото на живот на всеки човек. Живот в една чиста, здравословна среда. Околната среда има тясна връзка с човешкото здраве и благосъстояние. Чиста среда, с чиста вода и чист въздух, осигуряват здравословни условия на живот и все повече се превръщат в условия, без които човешкият род не може да продължи съществуването си.

Като отчитаме неразривната връзка между състоянието на околната среда и качеството на живот, ЕС работи за обединяването на секторите на околната среда и здравеопазването, и по-специално – на свързаните с околната среда здравни цели, в унисон с принципа, че човекът има фундаменталното право на свобода, равенство и адекватни условия за живот, в околна среда, с качество, което позволява живот с чувство на достойнство и благополучие.

Зеленият пакт на ЕС е отговор на сериозните предизвикателства пред цялото общество, свързани с климата и околната среда. Това е нова стратегия за растеж, която има за цел превръщането на ЕС в справедливо и благоденстващо общество.

Ние от ДПС сме адекватни на изискванията на времето и с нашата програма, и приоритети, които от две години повтаряме, ще бъдем активни в привеждането в действие на Зеления пакт на ЕС, заедно с всички отговорни политически партии, заедно със свободните и активни граждани.

Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, днешните дебати са за резултатите от  10-годишна управленска немощ и предлаганите панеативни мерки от правителството и управляващото мнозинство не са решение. Нужно е да се формулират ясни приоритети, на базата на програмата на ДПС за ускорено догонващо икономическо развитие на страната. Зеленият пакт на ЕС е огромна възможност за хората, за бизнеса и за държавата. Да си пожелаем общо съгласие и общ успех в постигането на тази голяма цел. Няма време!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!