Георги Марков
На снимката: Георги Марков

Холандският външен министър да не ни учи на демокрация, а да си оправя нещата в Холандия, заяви бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков. В декларация от парламентарната група той коментира обвинението на БСП, че правителството е получило „звучен европейски шамар“ заради позицията на Холандия за Шенген.

Според холандския външен министър Стеф Блок страната ни трябва да постигне по-добри резултати в борбата с корупцията и реформата в съдебната система, за да получи подкрепа за присъединяване в Шенгенското пространство.

От парламентарната трибуна Георги Марков заяви, че е обезпокоен много повече за холандксата правосъдна система, отколкото за родната.

„В България нито един терорист не се е намерил да изтрепе хиляди граждани. Така че сме разтревожени за Холандия. В България е сигурно – и с охраната, и за гражданите. Не разстрелват хора по трамваите. Аз съм много обезпокоен за холандското правосъдие – много повече, отколкото за нашето, защото у нас такъв садист, терорист и убиец няма да излезе от затвора“, смята той.

Според Марков изказванията на холандския външен министър са обидни за страната. В декларацията той се обърна към депутатите от БСП, което след дълго отсъствие се завърнаха в парламента и отново участват в пленарните заседания.

„Ваше право е да напускате парламента. Друга тема е дали сте имали кауза. За нас – нямаше. Машинното гласуване не беше кауза. Видя се, че в Европа то никъде не се използва. Видя се, че и с машинно гласуване ГЕРБ ви побеждава.“

Той все пак изрази задоволство от връщането на опозицията в парламента, защото „така е по Конституция, затова се радвам, че сте тук“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!