Грузия е категорична в намерението си да стане член на Северноатлантическия пакт. Това обяви премиерът Георгий Квирикашвили в изказване на пленарно заседание на сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в столицата Тбилиси.

„Активното сътрудничество между Грузия и НАТО достигна през последните години най-високо равнище. Ние вече не сме постсъветска страна. Имаме най-ниската корупция, включително по-ниска, отколкото в много европейски страни. Ние сме 16-и според Световната банка, която прави бизнес рейтинга и има един от най-добрите бизнес климати. Според фондацията „Херитидж” ние сме 13-тата свободна икономика в света и нашите показатели се подобряват всяка година”, допълни той.

Премиерът на Грузия посочи още, че страната ще продължи процеса на интеграцията си в Алианса и реформите в тази посока.

Сесията на НАТО започна в Тбилиси на 26 май и приключва днес. Участват над 600 делегати от 28-те членки на НАТО и представители на повече от 20 държави партньорки.

След дискусии в комисиите на асамблеята тези дни пленарното заседание се очаква днес да приеме декларация, подкрепяща евроатлантическата ориентация на Грузия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!