ГЕРБ бойкотираха днешното извънредно заседание на парламента. След повторна регистрация за провеждането му бяха събрани само 78 подписа.

При пожеланието за „приятен ден“ от страна на Караянчева и обръщението ѝ към лидера на БСП Корнелия Нинова, че не са могли да осигурят нужния кворум, последваха викове „оставка“ в зала.

В залата днес бяха единствено депутатите от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО изпратиха съобщение, че няма да влязат в зала.

От НФСБ не са присъствали, защото са видели в искането за извънредно заседание „старт на предизборна кампания на Корнелия Нинова“.

Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

По думите му ако правителството подаде оставка в този момент държавата ще изпадне в безтегловност, а евентуален служебен кабинет на Румен Радев ще доведе до „политически реваншизъм.“

Какви ще са действията на ДПС към момента не е ясно. Депутатът Велислава Кръстева заяви за ДЕБАТИ.БГ,че засега няма да коментират нито проваленото извънредно заседание на Народното събрание, нито продължаващите протести в страната.

Александър Ненков коментира защо днес ПГ на ГЕРБ бойкотира заседанието на парламента, свикано от ДПС:

„Поради две причини. Първата причина е, че считаме, че дневният ред, който БСП бе поставил в това извънредно заседание, за нас е абсолютно – първо от правна гледна точка – е абсурд…Няма как парламентът да задължи МС това да го направи, защото по Конституция, чл. 106, ясно се казва, че този, който има право да внася държавен бюджет и актуализация на държавния бюджет, е Министерският съвет. Второ, ние в края на април ние актуализирахме държавния бюджет. Ние сме дали рамката, в която МС може да оперира с разходната част…Втората причина е, че ние не искаме да участваме в желанието на БСП от една страна да симулират някаква дейност. Другото нещо е, че БСП и специално Корнелия Нинова искат да търсят някакво поле за изява и да превърнат парламента в някаква арена на вътрешнопартийни битки”.

Единствено официално от партийните лидери очаквано говори пред медиите Корнелия Нинова. По думите й вече няма съмнение, че държавата е парализирана и е в институционална криза.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Страх от въпросите на опозицията, страх от протестите, страх от истината“, заяви след проваленото заседание на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Народът видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари, коментира Корнелия Нинова.

„Днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата, каза още лидерът на социалистите и добави, че никой не знае с какъв бюджет разполага държавата и какъв е дефицитът“, заяви Нинова.

Днешното извънредно заседание беше поискано от БСП с искане за изслушване на премиера и на министъра на вътрешните работи относно насилието над журналисти и протестиращи на конференцията на ГЕРБ миналата седмица. От левицата настояваха и управляващите да внесат актуализация на бюджета във връзка с обещаните социални плащания в последните дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!