Корнелия Нинова, политически сезон
на снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова

И второто пленарно заседание от новия политически сезон продължи със скандали. Този път спора започна депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Той се обърна към лидера на левицата с думите:

„Радвам се, че групата на БСП са повече от 20 човека. За съжаление вашата лидерка си чукна надницата и замина пак“, обърна се Рашидов към левицата в началото на изказването си.

Декларацията, която прочете Рашидов беше по повод вчерашните изказвания и критики на левицата спрямо управляващите. В неговото изявление обаче не липсваха лични обиди по адрес на председателя на БСП Корнелия Нинова.

“Взех думата по повод атаките срещу ГЕРБ – създаването на компромати, внушени от някои млади леви депутати и тяхната лидерка, които облъчват обществото с клевети, мръснишки внушения, публични изцепки… А вие, госпожо, ходите като парламентарна манекенка да си правите фотосесии с мъките на хората. Можехте да засадите поне едно дърво, което щеше да бъде по-полезно за българската държава. И след всичко това вие си позволявате да казвате „шайка крадци“. Именно затова човек трябва да си мери думите, защото вярвам, че в парламента има хора, за които личното достойнство е по-важно от всичко друго. Вашата госпожа, лидерката на левицата, върши нещо дори по-лошо от Нерон. Тъй като не може да пее и да пише, наема певци и поети, по-бездарни от самата нея“, каза Рашидов.

Той определи критиките на Корнелия Нинова към правителството и управляващото мнозинство като „клевети и обиди“.

„Кои сте вие да ни осъждате всички на гражданска смърт? Да вадите имената и да слагате публична дамга на челата на управляващите?“, каза още Рашидов от трибуната.

Рашидов допълни, че като министър на културата два мандата, лично той се чувства засегнат от всички критики и даде редица примери с постигнати резултати през години. Сред примерите на народният представител бяха театралната реформа, ремонтираните театри, концертни зали, опери, кина, училища и други обекти от културната инфраструктура.

От своя страна Корнелия Нинова отговори с думите:

„Каква политика имаше в тази декларация. Какво решение на проблеми на българи, за което сме изпратили тук, имаше в тази декларация. Имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Няма да ни уплашите, нищо ще ни спрете. Не разбирам, защо се обиждате, когато цитираме един от вас – при това лицето ви Антон Тодоров, който говори всеки ден от ваше име. „Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите. Защо се обиждате от това – потърсете у вас проблема. Един от вас смята, че вие сте шайка и тук много хубаво ви описа.“

Лидерът на левицата определи казаното от Рашидов като „омраза и лични нападки“ към лидера на опозицията.

„Когато се изправихме не срещу вас, а срещу системата, от която сте част – олигархично-политическата мафиотска система, сме си дали сметка какво ни чака – обърна се тя към депутатите от ГЕРБ – Спрете с разделението, противопоставянето, омразата на българи срещу българи, защото 1 млн. души се представляват от „БСП за България“ и 1,1 млн. от ГЕРБ. Всеки тук представлява наши сънародници.“

Според Нинова парламентът и мнозинството са изчерпани. Тя за пореден път разкритикува действията на управляващите във връзка със случаите на чума в Странджанско и подчерта, че те са били незаконни, а животните на хората – избити без причина.

„Вашите нападки за снимки с тях няма да измият това престъпление – каза още лидерът на БСП.

Критиките на Нинова обхванаха и отпадналите промени от днешния дневен ред на депутатите в Закона за пътища, предвиждащи въвеждането на задължително използване на колани в автобусите заради тежката катастрофа край Своге.

„17 души убихте, днес трябваше да решим проблема. Законът за пътищата го няма днес, защо?“, попита Нинова.

След тези изказвания последва наказание със забележка за лидера на червените от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Драгомир Стойнев от левицата призова Караянчева да слезе от трибуната, защото показала, че е неспособна да води заседания и е предизвикала хаос.

В началото на заседанието дневният ред беше променен, като от него беше премахната точката за Закона за пътищата. Пленарният ден продължи само с парламентарен контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук