barnier-raab
На снимката: главните преговарящи за Брекзит Доминик Рааб /ляво/ и Мишел Барние

Британският министър за Брекзит отхвърли твърденията в сряда, че планът на правителството за оттегляне на ЕС е „обречен по начало“ след противопоставяне в Брюксел и от депутати от всички страни в Лондон.

Доминик Рааб отхвърли като „мърморене“ противопоставянето, изразено от преговарящия в Европейския съюз Мишел Барние за така наречения „План Чекърс“.

„Ние няма да се преобърнем, само защото има някакво търкане по това, което според нас не е просто добра сделка за Обединеното кралство, а една добра сделка за ЕС“, каза той пред комисията на депутатите. Разбира се, в преговорите едната страна ще се опита да се противопостави на някои аспекти от тях, с които те не се чувстват комфортно“.

Рааб се връща в Брюксел в четвъртък за разговори с Барние, след като французинът заяви пред немски вестник през уикенда, че „силно се противопоставя на британското предложение“.

В сряда Барние написа в Туитър, че „очаква“ да бъде „намерена обща основа“.

„Планът Чекърс“ предвижда Великобритания да напусне единния пазар на ЕС, но да остане в зона за свободна търговия чрез митническо споразумение и обща нормативна база с ЕС. Той привлече критики от всички страни във Великобритания за оставянето на страната наполовина извън и наполовина в блока.

Опозиционният лидер на лейбъристите Джеръми Корбин заяви пред премиера Тереза Мей в сряда, че планът й е „мъртъв, вече разкъсан от собствените си депутати“. Членът на комисията, проевропейският депутат от лейбъристите Стивън Кинок, заяви, че е планът е „обречен поначало“.

Великобритания и ЕС трябва да постигнат сделка на срещата на върха следващия месец, но и двете страни признават, че срокът може да се разтегне до ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук