„Независимо от нашите различия, ние положихме усилия, изработихме документ, под който ще се реализира бъдещото коалиционно управление. Други варианти за обединение няма. За нас е недопустимо сътрудничество с ДПС. Варианти с БСП и ВОЛЯ – няма, не може да се постигне мнозинство”, подчерта заместник-председателя на ОП Валери Симеонов, след края на преговорите между формацията и ГЕРБ. Двете политически сили изработиха обща стратегическа програма за бъдещото коалиционно управление и я разписаха в 21 страници. Обемът е символичен и е препратка към 2021г., до когато ще управляват, обяви съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов.

От своя страна лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов призна, че е трябвало да се направят редица компромиси. Имало е и вододел на преговорите преди дни, но ГЕРБ са отстъпили за пенсиите, а от своя страна ОП са отстъпили за други неща.

 „Ако не бяхме направили тези компромиси, БСП и ОП не могат да направят, дори с ВОЛЯ, коалиция. Трябваше дa отидем на нови избори в следващите няколко месеца. Отново щяхме да се озовем в същата ситуация. При всички преговори, които текат за Брекзит и касаят десетки хиляди българи в чужбина, мигрантския поток, никога не са били по-лоши отношенията между САЩ и Русия, Турция е на границата, Македония е без правителство, в Сърбия и Унгария всеки ден има протести, слабо служебно правителство. Още месеци без парламент е дори рисково. Започнаха опити да се сменя законодателство във вид, в който за ГЕРБ е неприемливо – да оставим гражданите в чужбина без право на глас”, обяви  Бойко Борисов.

Борисов изтъкна, че до момента за структура и постове в кабинета не е разговаряно. Това ще стане от понеделник.

„Самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знае министерствата на кого са. Затова решихме първо да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора”, аргументира се Борисов.

[Best_Wordpress_Gallery id=“20″ gal_title=“ГЕРБ ОП“]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук