На снимката: Заместник-министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

Бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова не е контролирала изразходването на парите по Програмата за енергийна ефективност на жилища  и така се е стигнало до наддоговаряне. Това каза заместник-­министърът на регионалното развитие Виолета Комитова пред БНР по повод изискваните от прокуратурата конкретни данни, след подаден от МРРБ сигнал за допуснати нарушения по програмата за саниране.

По отношение на сигнала Комитова уточни, че служебното правителство, е установило три нарушения: необосновано високи цени, подписване на договори, извън ресурса, одобрен от МС и липса на инвеститорски контрол на строително-монтажните работи (проверка дали действително е извършена работата, за която се плаща).

Според Виолета Комитова заради високите цени на санирането и свързаните с това нарушения на финансовата дисциплина, се е стигнало до наддоговаряне. По отношение на отговорността на бившия регионален министър Лиляна Павлова в този процес, Комитова коментира:

Аз считам, че министър Павлова не е компетентна да отговаря за цените на строително­-монтажните работи, но във втората част ­ която е наддоговаряне на финансов ресурс, считам, че е било напълно в нейната компетентост да се справи с проблема, но тя не се е справила. Третата причина, която довежда до наддоговаряне, това е липсата на контрол през цялото време на изпълнение на програмата.

Заместник-­министърът на регионалното развитие съобщи още, че след Великденските празници ще представят поисканите от прокуратурата допълнителни документи по сигнала за нарушения в програмата за енергийна ефективност. Регионалният министър Спас Попниколов е сезирал обвинението по проблема през март. Нашата теза е, че с 2 милиарда можехме да санираме 4 хиляди сгради, а не 2 хиляди, отбеляза още Виолета Комитова, допълвайки:

В резултат от тези три много сериозни пропускa, високата цена на квадратен метър, наддоговарянето и липсата на контрол, имаме много жалби и на граждани, и на фирми за некачествено строителство. Всичките те постъпват в Регионалното министерство, има и много претенции на браншови организации за проверка на качеството на вложените материали като дограма и топлоизолация. Имаме резултат от разплатени недопустими разходи по програмата. Нашата теза е, че с 2 милиарда можехме да санираме 4 000 сгради, а не 2 000 сгради.

Комитова подчерта, че служебното правителство не е спирало, а е продължило да работи за изпълнение на програмата за саниране, като е съдействало и за отблокиране на договори по нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!